Obavijesti

Tech

Komentari 5

Otkrili groblje brodova: Na dnu Crnog mora ležalo pravo blago

Otkrili groblje brodova: Na dnu Crnog mora ležalo pravo blago

Tim podvodnih arheologa je sasvim slučajno naišao na 41 prastari brod koji pripadaju razdoblju Otomanskog carstva i Bizanta. Neki od brodova postoje u udžbenicima, ali nikad nisu bili pronađeni

VIDEO

Znanstvenici su sasvim slučajno naišli na groblje 41. savršeno očuvanog broda na dnu Crnog mora. Za ovo jedinstveno otkriće zaslužan je tim morskih arheologa koji su pretraživali morsko dno zbog istraživanja razine mora, prenosi Independent.

Cilj im je bio istražiti koliko se razina mora podignula u zadnjih 20.000 godina, a pronašli su brodove, od kojih su neki stariji od tisuću godina i pripadaju razdoblju Otomanskog i Bizantskog Carstva. Postojanje nekih od ovih brodova je zabilježeno u povijesnim spisima, ali nikad nisu pronađeni.

Jon Adams sa Sveučilišta Southampton je glavni istražitelj na ovom projektu. - Olupine su fascinantno otkriće na koje smo naišli tijekom dugog geofizičkog istraživanja - rekao je.

Tim je naišao na brodove kraj bugarske obale uz pomoć dva moderna podvodna vozila (ROV) koja skeniraju morsko dno. Jedan je opremljen kamerom s jako visokom rezolucijom koja može skenirati morsko dno i reproducirati 3D slike. Drugi ROV služi kako bi osvjetljivao i laserski skenirao dno. Dosad su prešli oko 1250 km i dospjeli na dubinu od 1.800 metara.

Brodovi su tako dobro očuvani jer leže u "mrtvoj zoni" Crnog mora, koja počinje na dubini od 150 metara ispod površine. Na toj dubini nijedno biće ne može preživjeti zbog nedostatka kisika i svjetla, što znači da tamo nema ničega čime bi se moglo nahraniti živo biće.

Tim je napravio tisuće snimki olupina prije nego su od tih fotografija napravili savršeni 3D model. Idući korak je da analiziraju snimke, pažljivo izvuku sve što se nalazi u unutrašnjosti brodova prije nego ih ostave na miru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle