Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

On je 'glasnik propasti': Rođak T.rexa živio prije 96 mil. godina

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Moros intrepidus, čije ime znači "glasnik propasti", živio je prije otprilike 96 milijuna godina. Vjeruje se da je ovaj 1,2 metra visoki dinosaur veza između primitivnih tiranosaura iz jure i dominantnih tiranosaura iz krede

Fosili malenog tiranosaura nedavno otkriveni u Utahu pomažu paleontolozima da popune prazninu od 70 milijuna godina u usponu tiranosauroida do vrhunskih predatora, rekli su znanstvenici u četvrtak. 

"Lagan i iznimno brz" Moros intrepidus, čije ime znači "glasnik propasti", živio je prije otprilike 96 milijuna godina i najstarija je vrsta tiranosaura iz razdoblja krede koja je dosad otkrivena u Sjevernoj Americi.

Paleontolozi vjeruju da je relativno mali dinosaur, sa stražnjim udovima od 1,2 metra i težak oko 78 kilograma, veza između primitivnih tiranosaura srednje veličine iz razdoblja jure (prije oko 150 milijuna godina) i dominantnih tiranosaura rex iz krede (prije otprilike 81 milijuna godina).

"Tiranski dinosauri vladali su 15 milijuna godina što je dovelo do izumiranja krajem krede, ali nije uvijek bilo tako", rekla je Lindsay Zanno s Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, autorica rada koji opisuje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Communications Biology u četvrtak.

"Rano u svojoj evoluciji tiranosauri su živjeli u sjeni starijih vrsta (dinosaura) kao što su alosauri koji su tada već bili na vrhu hranidbenog lanca", kazala je ona.

Kada i kako brzo su tiranosauri postali vrhunski predatori dugo je vremena frustriralo znanstvenika.

"Sada znamo da im je trebalo manje od 15 milijuna godina da zavladaju." 

Komentari (14)
  • zaposlio se Mujo u Prirodoslovnom muzeju, na odjelu paleontologije. Posao mu je bio da vodi posjetitelje po muzeju, i objašnjava o eksponatima. I tako, jednog dana stigla u muzej grupa posjetitelja, i vodi Mujo njih, i pokazuje im raznorazne izložbene eksponate. Dođu oni tako do kostura jednog dinosaura, i Mujo im počne objašnjavati o tom dinosauru, a na kraju ga jedan posjetitelj upita: "Koliko je star kostur ovog dinosaura?" Odgovori mu Mujo: "Osamdeset pet milijuna i tri godine, četiri mjeseca i devetnaest dana." Upita ga zabezeknuti posjetitelj: "Pa kako, zaboga, znate tako točno, u dan???" Odgovori mu Mujo: "Vrlo jednostavno. Ja ovdje radim tri godine, četiri mjeseca i devetnaest dana, a kad sam došao prvi dan na posao rekli su mi da je ovaj kostur star osamdeset i pet milijuna godina."

    22. 2. 2019,   12:45
  • Jel to plenki na slici?

    22. 2. 2019,   12:56
  • Baš je sladak 😎😬🦖

    22. 2. 2019,   12:21