Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili su lijek protiv starenja? 'Blizu smo, mijenjamo stanice'

Proces starenja, nažalost, nepovratan je i tu dosad ništa nismo mogli učiniti, ali čini se da se stvari polako mijenjaju. Nadu daje studija istraživača s američkog UCLA...

Proces starenja, nažalost, nepovratan je i tu dosad ništa nismo mogli učiniti, ali čini se da se stvari polako mijenjaju. Nadu daje studija istraživača s američkog UCLA koja bi mogla omogućiti razvoj procedure zamjene starih stanica u tijelu.

Ključ je u DNK unutar naših mitohondrija (izvora energije za stanice) koja se, našim starenjem, raspada i mutira, a mitohondriji je nisu u mogućnosti "popraviti".

Znanstvenici su sada našli način, temeljen na procesu autofagije (razgradnje nepotrebnih staničnih elemenata),  manipulacije genima koji bi trebali biti u mogućnosti ukloniti mutiranu DNK i tako obnoviti stanice, piše Daily Mail.

Putem autofagije stanice mogu "probaviti" disfunkcionalni mitohondrij i tako omogućiti stvaranje njegovih zdravih zamjena. 

Svoju studiju istraživači su istraživali na voćnoj mušici. Proučuvali su mitohondrijsku DNK u mišićima koje ona koristi da bi letjela, a koji godinama, kao i mišići kod ljudi, slabe. Zamijenili su joj stanice pa se količina mutiranje DNK u mišićima značajno smanjila.

Nakupljanje mutiranog DNA kroz životni vijek izaziva starenje, ali i pojavu bolesti pout Alzheimerove, Parkinsonove ili sarkopenije (gubitka mišićne mase). 

Komentari (38)
  • Požurite:))

    22. 11. 2016,   18:10
  • Hoce biti kakav gratis tretman pomladivanja?Nemam love.

    22. 11. 2016,   18:52
  • do 50 nek mi Bog podari mladoliki izgled:))ako može i kasnije , dapače :)no mišlenja ssam da je zdravlje najbitnije a time dolazi i lipi izgled(u ovom slučaju mlađi)

    22. 11. 2016,   20:29