Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili su novu crnu tarantulu i nazvali je po Johnnyju Cashu

None Foto: Profimedia/SWNS 2

Ime je savršeno. Pauk živi oko Folsoma, a mužjaci su dominantno crni. Sve se uklapa, kaže Chris Hamilton, autor studije u kojoj su opisali novih 14 vrsta

Nova vrsta tarantule koja živi u blizini zatvora Folsom u Kaliforniji nazvana je po Johnnyju Cashu.

Ikona američke glazbe, najčešće odjeven u crno, napisao je pjesmu o toj kaznionici i tamo 60-ih godina održao niz koncerata za zatvorenike.

Teško je zamisliti prikladnije ime za novog pauka, piše BBC .

- Aphonopelma johnnycashi među 14 je novih vrsta tarantula otkrivenih na jugu SAD-a koje su znanstvenici opisali u časopisu ZooKeys .

Ovo je sjajan primjer kako se bioraznolikost može pronaći, nekad i doslovno, u našem dvorištu, rekao je autor studije Chris Hamilton iz floridskog prirodoslovnog muzeja.

- Mnogi misle da nove vrste dolaze s područja Zemlje koja su nikako ili slabo istražena, ali to zapravo nije slučaj - kaže Hamilton.

Aphonopelma johnnycashi, međutim, pronađena je kako tumara u kalifornijskoj divljini.

- Pauka smo otkrili u podnožju zapadne Sierra Nevade, a tamo je blizu i zatvor Folsom pa nije trebalo razbijati glavu kako nazvati novu vrstu - kaže Hamilton.

- Ime je savršeno. Pauk živi oko Folsoma, a mužjaci su dominantno crni. Sve se uklapa - rekao je Hamilton. Nije smetalo niti to što je on obožavatelj Johnnyja Casha i ima njegovu tetovažu.


Komentari (13)
  • opasan je

    5. 2. 2016,   14:17
  • ja bi je nazvao po Marku Grubniću on je isto takav dominantni mužjak ;P

    5. 2. 2016,   12:16
  • Paaat, što kažeš na Casha...i još je crni, baš po tvom guštu:))

    5. 2. 2016,   12:50