Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrili su novu kartu svemira: 'Ništa slično nismo prije vidjeli'

None Foto: NASA

Međunarodna skupina astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika.

Poznati svemir upravo je postao mnogo veći. 

Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine tisuća prethodno nepoznatih galaktika, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektirati izvore svjetlosti što ih optički instrumenti ne mogu vidjeti. 

Međunarodna skupina astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika. 

"Ovo je novi prozor u svemir", rekao je Cyril Tasse, astronom iz pariške zvjezdarnice. 

"Kada smo ugledali prve snimke zapitali smo se: 'Što je ovo?'. Ništa slično nismo vidjeli prije". 

Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u studiju, kojom se radioastronomijom pregledavalo nebo iznad sjeverne polutke i otkrilo 300.000 izvora svjetlosti za koje se smatra da su nove galaktike. 

Radioastronomija znanstvenicima omogućuje da svemir istražuju radio valovima i detektiraju radijaciju koja se proizvede pri interakciji velikih nebeskih objekata. 

Skupina se koristila teleskopom niske frekvencije (LOFAR) u Nizozemskoj kako bi "pokupila" tragove davne radijacije stvorene pri spajanju galaktika. Ti tragovi mogu se širiti milijunima svjetlosnih godina. 

Otkriće novih izvora svjetlosti moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena svemira. 

Crne rupe, koje imaju toliko snažnu privlačnu gravitacijsku silu da im nijedna tvar ne može pobjeći, emitiraju radijaciju kada "progutaju" druge velike objekte, poput zvijezda. 

Tasse je rekao da će nova tehnika pomoći astronomima da usporede crne rupe i uvide kako se formiraju i razvijaju. 

"Ako gledate aktivnu crnu rupu, tragovi radijacije nestanu nakon milijuna godina i nećete ih vidjeti na visokoj frekvenciji svjetlosti. Ali na niskoj, možemo vidjeti mnogo starije elektrone", kazao je Tasse. 

Snimke koje je proizveo teleskop Hubble znanstvenike je doveo do uvjerenja da u svemiru ima više od 100 milijardi galaktika, iako su mnoge prestare i predaleke da bi se moglo opaziti tradicionalnim tehnikama. 

Karta koja je stvorena zahvaljujući LOFAR-u, i djelomično objavljena u časopisu Astronomy & Astrophysics, sadrži samo dva posto vidljivog neba. 

LOFAR je sastavljen od europske mreže radio antena koja se proteže preko sedam zemalja, čime formira ekvivalent satelitskom tanjuru promjera 1300 kilometara. 

"Najstariji objekti u svemiru stari su oko 11 do 12 milijardi godina", rekao je Tasse. "Očekujem da ćemo uskoro moći vidjeti mnogo takvih".

Komentari (52)
  • "Stari između 11 i 12 milijardi svjetlosnih godina".Ja glupan mislio da je svjetlosna godina mjera za udaljenost,dok me ocaj novinar nije poducio😕

    19. 2. 2019,   12:22
  • nek smo mi sami u svemiru hehe

    19. 2. 2019,   12:17
  • Ajd nek su otkrili tu novu kartu. A mene sad zanima gdje su ju otkrili i tko je tu kartu nacrtao

    19. 2. 2019,   12:22