Obavijesti

Tech

Komentari 9

Otkrili su vodeno blago ispod sušom pogođene Kalifornije

Otkrili su vodeno blago ispod sušom pogođene Kalifornije
1

Kalifornija je zbog nedostatka vode već dvije godine u izvanrednom stanju i šest godina zaredom pogađaju je neviđene suše, a sada su otkrili ogromne rezerve vode

VIDEO

Goleme rezerve vode, tri puta veće nego što se mislilo, otkrili su geolozi duboko pod isušenom kalifornijskom zemljom, stoji u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

"Rijetko se događa da nađete tako velike spremnike vode, no mi smo uspjeli", rekao je Robert Jackson sa sveučilišta Stanford. "Ima je puno više nego što smo očekivali", dodao je.

Kalifornija je zbog nedostatka vode već dvije godine u izvanrednom stanju i šest godina zaredom pogađaju je neviđene suše. Šumski požari progutali su više od 80 četvornih kilometara na jugu te američke savezne države, prisilivši na evakuaciju stotine ljudi.

Znanstvenici su, koristeći se podacima iz više od 35.000 naftnih i plinskih bušotina u osam kalifornijskih okruga, izračunali da se pod Središnjom dolinom nalazi gotovo 2700 prostornih kilometara podzemnih voda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je tri puta više od ranijih procjena, piše u studiji.

Ipak, bit će problematično i skupo pristupiti vodi koja se nalazi na dubini do 914 metara, a stručnjaci su zabrinuti i za njezinu čistoću.

Ako je preslana, trebat će je preraditi prije nego što se počne upotrebljavati u poljoprivredi, a na najmanje 30 posto mjesta na kojima su otkrivene vodene rezerve buše se nafta i plin.

"Tu bi vodu mogli koristiti desetljećima i stoga je definitivno trebamo zaštititi", istaknula je suautorica studije Mary Kang.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle