Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrivaju tumorske gene: Novi 'super aparati' stigli u Zagreb

<div> <img style="max-width:100%" src="//cdn.thinglink.me/api/image/718134368341590016/1024/10/scaletowidth#tl-718134368341590016;1043138249'" class="alwaysThinglink"/><script async charset="utf-8" src="//cdn.thinglink.me/jse/embed.js"></script> </div>
None Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Osim ciljanih testova koji se ne odnose na određene gene, aparat koji se nalazi na "Ruđeru" može napraviti i analizu cijeloga genoma za ljude ili druge organizme

Institut “Ruđer Bošković” ove godine nabavio je dva vrijedna aparata, NextSeq500 i NeoPrep, koji pomažu u određivanju genetskoga koda bilo kojeg organizma, pa i u otkrivanju mutacije gena koji uzrokuju tumore. Novac za aparate dobili su iz EU projekta InnoMol, a vrijednost mu je 265.000 eura.

- Aparat NextSeq500 stigao nam je u travnju, a tek lani je izašao iz proizvodnje. Ovisno o istraživanju, može analizirati do 96 uzoraka odjedanput, a njegova primjena vrlo je široka - objašnjava dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj grupe za translacijsku medicinu na institutu Ruđer Bošković.

Aparat koriste u bazičnim istraživanjima jer postoje mnogi organizmi o čijem genetskom kodu znanstvenici vrlo malo znaju. S druge strane, ljudski genom je prije 15 godina dešifriran u potpunosti, pa ovakav aparat pomaže u traženju mutacija, odnosno promjena u genima. To je iznimno važno za otkrivanje potencijalnih uzročnika tumora.

- Znamo za panel od 26 poznatih gena povezanih s nastankom tumora za koje su razvijeni tzv. pametni lijekovi koji omogućuju ciljano liječenje. Primjerice, kod žena oboljelih od raka dojke nisu sve terapije jednako učinkovite. Zahvaljujući našem aparatu, možemo otkriti koja bi terapija bila učinkovita. Također, radimo analizu faktora rizika u genima BRCA1 i BRCA2 predviđajući mogućnost razvoja bolesti kod zdravih žena koje pripadaju rizičnoj skupini - objasnio je dr. Vugrek. 

Prednost aparata je njegova brzina. Donedavno su se takve analize radile na manje naprednim instrumentima, a rezultati bi bili gotovi tek kroz tri mjeseca. Sad rezultate mogu dobiti u 24 sata, a nakon obrade podaci su dostupni za tjedan dana. Osim ciljanih testova koji se ne odnose na određene gene, aparat može napraviti i analizu cijeloga genoma za ljude ili druge organizme. 

Cijena je oko 4000 eura, a analiza je namijenjena bazičnim istraživanjima kako bi se uspoređivao veći broj uzoraka.

- Primjerice, ako se istražuje neki sindrom, a ne poznajemo njegovu genetsku pozadinu, ovo je aparat koji će pomoći u rasvjetljavanju njegova nastanka - pojašnjava dr Vugrek. Time smo se svrstali uz bok europskim istraživačkim centrima, a tomu je potpomogla i nabavka NeoPrep aparata, koji služi za automatiziranu pripremu uzoraka za analizu DNK.

- Takvi uzorci prije su se pripremali ručno i sve je trajalo do tri dana. Sad sama priprema traje oko pola sata za 16 uzoraka, a aparat dovrši postupak unutar osam sati - pojasnio je Vugrek.

NeoPrep je u prodaji na svjetskoj razini od početka ove godine, a “Ruđer” ga je nabavio već u srpnju.

- Ovakav uređaj sigurno nema niti jedna institucija u regiji, a od naših europskih partnera nabavili su ga možda Nijemci – zaključio je dr. Vugrek.

Komentari (8)
  • koji kapitalizam novac dobili od eu...a ljudima naplaćivali 4000 eura...Wtf.. 60 pacijenata evo novog aparata...pljuc

    4. 11. 2015,   14:03
  • super... i što imam od spoznaje da npr imam genetsku predispoziciju za npr rak gušerače.... strahovati kada i da li ću ga dobiti ili sjediti i čekati kada će sam se otkriti

    4. 11. 2015,   15:48
  • e ovo ja zovem kapitalizmom. Novce ste pobrali od EU fondova a analize naplaćujete.Pljuc.

    4. 11. 2015,   15:29