Obavijesti

Tech

Komentari 0

Otvoreni grad: Interkulturni društveni centar

Otvoreni grad: Interkulturni društveni centar
3

U Zagrebu će se od 13. do 15. listopada 2016., održati konferencija: Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru. Tema konferencije su društveno-kulturni centri.

VIDEO

U Europi i svijetu su to važna mjesta okupljanja građana i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u razne aktivnosti. Oni mogu postati poluga društvenog poduzetništva te doprinijeti socijalnom uključivanju i zapošljavanju različitih manjina, time i ukupnom društveno-ekonomskom razvoju.

Na konferenciji će se istražiti instrumenti podrške EU za poticanje obnove napuštenih i neiskorištenih prostora, upoznati se s primjerima dobrih praksi iz Europe te iskustvima iz Hrvatske vezano uz razvoj društveno-kulturnih centara.

Odličan primjer je ufaFabrik iz Berlina koji od 1979. istražuju i provode projekte vezane uz ekologiju i održivi razvoj. Tijekom prvih godina ovi eko-pioniri su često doživljavani kao sanjari, no danas sve više ljudi shvaća hitnu potrebu za održivim konceptima u svim područjima.

Danas je ufaFabrik mjesto za istraživanje i eksperimentiranje s ekološkim tehnologijama i konstrukcijama. Gosti iz cijelog svijeta sudjeluju u tečajevima, radionicama i konferencijama kako bi naučili o fotonaponskim i drugim obnovljivim izvorima energije, korištenju kišnice, zelenim krovovima, ekološkoj revitalizaciji, građevinama od gline ili balirane slame, te održivom urbanom razvoju na sveučilištima, predavanjima za odrasle i europskim obrazovnim ustanovama.

UN habitat, program Ujedinjenih naroda za naselja, je 2004. UfaFabrik klasificirao kao «Best practice for the improvement of the living environment». Danas usluge i programi ufaFabrik centra uključuju dječji cirkus, kafić i ljetni vrt, organsku pekaru i trgovinu prirodne hrane, gostinjsku kuću i rezidencije, dječje škole i farmu, te centar u susjedstvu. Međunarodni kulturni centar podupire suvremenu umjetnost i kulturu, a u njemu se nalaze dva kazališna prostora, nekoliko studija za vježbanje, radni prostori i ljetna natkrivena pozornica na otvorenom. UfaFabrik tim ima za cilj potaknuti i osnažiti javnosti za sudjelovanje u kulturnim praksama i socijalnoj interakciji.

Sva događanja u sklopu konferencije Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru održavaju se u Vlaškoj 87, Zagreb, stara vojna bolnica, osim večernjih programa: Plesna predstava: Stranac (BADco.); predavanje Rustoma Bharuche: Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike; interaktivna zvučna instalacija i performans Damir Bartol Indoša: Jedan ili više šahtofona.

Konferencija se održava na drugom katu zgrade bez lifta. Ukoliko bude potrebno, osigurat će se dolazak na drugi kat svima kojima je to otežano te asistencija i/ili prevođenja na znakovni jezik, samo je potrebno napomenuti u prijavi.

Za sudjelovanje na radionicama šalju se posebne prijave. Detalje provjerite ovdje, a osobito bi zanimljivo moglo biti Pop-up savjetovalište za urbanu permakulturu otvoreno u subotu od 12:00-16:00  gdje možete postaviti sva pitanja vezana uz svoj mali urbani vrt, vezano uz posađene biljke koje ne izgledaju najzdravije ili kako napraviti šumski vrt u minijaturnom dvorištu.
Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, no prijave su obavezne za sve osim večernjih programa. Prijaviti se može do 10. listopada, na mail zagrebotvorenigrad@gmail.com. 

Više o održivosti na svim razinama pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada