Obavijesti

Tech

Komentari 30

Ovaj planetoid 1906. otkrili su Nijemci i dali mu ime - Croatia

Ovaj planetoid 1906. otkrili su Nijemci i dali mu ime - Croatia
1

Planetoid Croatia nalazi se na udaljenosti od oko 469 milijuna kilometara od Sunca koje obilazi svakih 5 i pol godina. Otkrio ga je astronom August Kopff 1906. Nalazi se na putanji između Marsa i Jupitera

VIDEO

Planetoid Croatia otkriven je na današnji dan 1906. godine sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj. Otkrio ga je suradnik zvjezdarnice astronom dr. August Kopff. On je, fotografirajući nebo oko zviježđa Djevice, snimio i trag nekog planetoida. Provjeravajući nakon nekoliko dana poznate podatke, ustanovio je da se na tome dijelu zvjezdanog neba ne može nalaziti nijedan od 588 do tada poznatih planetoida.

Nakon temeljitog proučavanja utvrdio je da je to svemirsko tijelo između 12. i 13. prividne zvjezdane veličine, te da mu je promjer oko 30 kilometara. Obilazi Sunce otprilike svakih pet i pol godina.

Planetoid Croatia nalazi se na putanji između Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Nakon otkrića neki astronomi vrše pripadna mjerenja u svrhu što točnijeg određivanja elemenata staze tog planetoida. 

Za usporedbu, ovaj bi planetoid svojom veličinom približno odgovarao hrvatskom poluotoku Istri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Croatia je nazvan prema prijedlogu direktora zvjezdarnice profesora Maxa Wolfa. On je odlučio da dobije ime Croatia u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu. Danas je to Zvjezdarnica Zagreb koja se nalazi na Popovom tornju na zagrebačkom Gornjem gradu.

Obavijest o otkriću ovog malenog planeta, koji je dobio službeni naziv 589 Croatia, objavljena je prvi put u časopisu Astronomishe Nachrichten.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle