Obavijesti

Tech

Komentari 1

Ovdje rade milijarde britvica: Tvornica velika kao 27 igrališta

Ovdje rade milijarde britvica: Tvornica velika kao 27 igrališta
15

U poljskom gradu Lodz, Gillete ima najveću tvornicu na svijetu. Velika je kao 27 nogometnih igrališta, a ondje radi više od 1180 radnika. Ondje proizvode milijarde britvica za muškarce i žene

VIDEO

Gillette u Lodzu u Poljskoj od 2005. godine ima najveću tvornicu na svijetu u kojoj proizvode milijarde britvica. Posjetili smo tvornicu koja se prostire na 190.000 četvornih metara. Velika je kao 27 nogometnih ili 453 košarkaških igrališta. Ondje radi više od 1180 radnika u tri smjene, a u samoj proizvodnji koriste nekoliko stotina strojeva. Britvice izvoze u 100 zemalja na pet kontinenata, a iz Gilletta ističu da je kvaliteta njihovih proizvoda jednaka bez obzira gdje ih kupujete. U proizvodnom prostoru je striktno označeno gdje zaposlenici smiju hodati, a zbog buke koju proizvode strojevi svi zaposlenici nose čepiće za uši. Gilletteovi brijači sastoje se od glave s britvicama i plastičnih dijelova. 

- Britvice su izrađene od čelične legure i moraju izdržati koroziju. Ručka brijača napravljena je od plastike te također glava u kojoj je britva je plastična, a sve te komponente se lijevaju u kalupe. Sve potrebne materijale koji su nam nužni imamo u silosima a u proizvodne strojeve šaljemo ih putem podzemnih cjevovoda - kažu iz Gilletta.

Vidjeli smo i stroj za lijevanje koji teži četiri tone, a prilikom lijevanja proizvodi pritisak kao da na njega stane desetine slonova. Proces je cijeli mehaniziran, a robotske ruke kalupe u koje se lijeva materijal za izradu brijača rotiraju svakih osam sekundi. Kada robotske ruke izrotiraju kalupe, tada slijedi hlađenje u kojem se odljevci formiraju i stvrdnu se u isto vrijeme. U najvećoj Gilletteovoj tvornici proizvode britvice za muškarce i žene.

- Britve na brijačima su proizvedeni s preciznošću od 0,0001 mm. Osim za muškarce, proizvodimo i brijače za žene pa se tako jedan brijač za žene sastoji od čak 20 komponenti a ukupno 16 različitih strojeva ga izrađuju - kažu u Gillettu.

Dodaju da je kontrola kvalitete dio proizvodnog procesa, a primjerice jedan brijač prolazi više od 60 provjera kvalitete. Protekle godine Gillette je uložio dvije milijarde dolara u istraživanje i razvoj, a rezultat proizvodnog procesa su nove tehnologije koje se primjenjuju na proizvodnju. S obzirom na to da koriste puno plastike u proizvodnji, u Gillettu ističu da sav otpad koji nastaje u tvornici se reciklira ili ponovno koristi. Primjerice, ručke brijača koje nisu prošle testove kvalitete recikliraju se i pretvaraju u vaze za cvijeće, kante ili vješalice. Drvene palete u tvornici također prolaze kroz proces recikliranja pa tako one oštećene se koriste za proizvodnju podnih ploča.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način