Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je 13 stvari koje korisnike izluđuju u novom automobilu

None Foto: Tesla 14

Britansko istraživanje otkriva koji sustavi, tehnologije i osobine novih automobila najviše smetaju kupce. Između ostalih tu su elektronska parkirna kočnica, sustav start stop, ali i rezervna guma

Jeste li se nekada zapitali je li vaš novi automobil, nakrcan smart tehnologijama – pametniji od vas? Ili vam hrpa stvari u toj modernoj eri wirelessa, pametnih sustava i tehnologije jednostavno ide na živce?

Istina, mnogi ti moderni sustavi i tehnološki noviteti korisni su nam i atraktivni – sve dok funkcioniraju. Ali često nam mnogi zapravo ne trebaju, štoviše, neki nas čak i uznemiravaju i bespotrebno nam oduzimaju komfor koji nam je u automobilu potreban.
Veliko istraživanje britanskoga brenda Carbuyera otkriva koji sustavi i tehnologije najviše živciraju vozače, No samo 'uvjerljivi pobjednik', uistinu začudo, nema izravne veze s takvom modernom tehnologijom.

13. Ambijentalna rasvjeta

Mercedes-Benz A-Klasse, W177 | Autor: Daimler AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars Foto: Daimler AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars
Plava, crvena, roza ili ljubičasta... Svijetle vrata, svijetli ispod vrata, iznad vrata, sve svijetli k’o na Božić. Auti mnogih proizvođača imaju ugodnu ambijentalnu rasvjetu, ali neki i pretjeruju. Automobil nije disko-klub, smatraju ispitanici. 

12. Prejaka svjetla

Foto: Opel
Razvojem LED svjetala pojavili su se i problemi u vožnji, s obzirom na to da se mnogi vozači žale jer su prejaka i previše bliješte. A dobro je pripaziti i na pretjeranu uporabu stop-svjetala noću, jer to može izluditi vozače iza vas. 

11. Preveliki ključevi automobila

Foto: Nissan
Ključevi su tu da otključavaju automobil, ali neki već postaju male multimedijalne stanice koje dodatno opterećuju vozača. Ne samo težinom već i brojem dodatnih funkcija. A vozači žele samo otključati i zaključati automobil.

10. Zvučno upravljanje sustavom

Foto: Apple
Iako su napravili velik iskorak u posljednjih nekoliko godina, vozači koji nisu s engleskoga govornog područja mahom su imali probleme u komunikaciji. “Pipl mast trast as” kvalitetu engleskoga jezika automobilski sustavi ipak ne razumiju najbolje.

9. Kontrole na dodirnim zaslonima

Foto: Tesla
Mnogi proizvođači imaju kontrolu mnogih sustava u automobilu putem dodirnih zaslona. Izvrsno izgledaju, cool su za upotrebu, ali, sviđalo se to njima ili ne – svakako mnogo više odvraćaju pozornost od vožnje. A to znači i veći rizik od prometne nesreće.

8. Ukazivanje na napuštanje trake

Foto: Dreamstime
Također je jedna od funkcija koje vozači isključuju kad ulaze u novi automobil. Sustav mnoge vozače zapravo ometa, a kada se volan počne tresti, lampica svijetliti i signal pištati svaki put dok na autocesti mijenjaju trake, prisjedne im vožnja.

 7. Pokretanje vozila bez ključa

Foto: Volkswagen
Baš je fora pokrenuti automobil pritiskom na gumb. Osjećamo se više cool. No je li to i praktičnije? Taj ključ trebamo negdje odložiti, a – budite iskreni – koliko ste ga puta zaboravili kada ste izlazili iz automobila? I vraćali se po njega...?

6. Neprecizan sustav navigacije

Foto: Peugeot
Preračunavam. Preračunavam. I dok ona preračuna, mi smo već livadi između “Kurble Bistre i Konjušnice Donje”. Malo pretjerujemo, ali zar nam se svima nije dogodilo da nas naša voljena navigacija koji put iznevjeri u neugodnoj situaciji i trenutku. 

5. Pretjerana zvučna upozorenja

Foto: Nissan
Vrata su otvorena. Niste upalili svjetla, pas na stražnjemu sjedalu nije vezan, vanjska temperatura upozorava na smrzavanje... To su neki od desetaka zvučnih signala i upozorenja s kojima se u automobilu susreću vozači. Svaka čast na razini sigurnosti, ali što je previše – previše je.

4. Elektronska parkirna kočnica

Foto: Volkswagen
Jedna od “težih” stvari na koju se vozači naviknu je automatska ručna kočnica. Čitav život su “povlačili ručnu”, a sada je i to prešlo u domenu nove tehnologije. Za njih, možda i nepotrebno, jer ionako imaju previše toga za savladati.

3. Ulazak bez ključa (5%)

Foto: Renault
Vozači priznaju da je sustav dobar kada nose hrpu stvari pa se, bez kopanja po džepovima, automobil sam otključa. Međutim, automobile s ovim sustavom češće kradu, jer se signal s ključa može presresti. Zasigurno ste vidjeli snimku o tomu kako lopovi pojačivačem signala otvaraju automobil i kradu ga. 

2. Sustav start-stop (7 %)

Foto: Varta
Mnogi ispitanici priznali su kako je jedna od prvih stvari koje učine u novom automobilu – isključivanje sustava start/stop. Iako je predviđen da smanji potrošnju goriva, mnogi vozači ga nikada nisu prihvatili. I mnogi su zbog njega barem jednom bili u neugodnoj situaciji. 

1. Nedostatak rezervnoga kotača s odgovarajućim dimenzijama (65 %)

Foto: Shuterstock
Uvjerljiv je “pobjednik” ovog istraživanja. Gotovo dvjema trećinama ispitanih najviše smeta što auti nemaju rezervni kotač jer će im zatrebati u nekome trenutku. To uglavnom govore iz iskustva. Danas se u automobilima štedi prostor u prtljažniku ili se prenamjenjuje, a ako vam pukne guma – zovite pomoć!

Komentari (71)
  • Moja dacia od opreme ima rezevni kotač...koji me nervira jer je probusen. .

    3. 11. 2019,   08:52
  • onaj start stop je najgora moguča stvar u autu, ubija anlaser ubija bateriju, a ubija motor, kao da je to pametno onako kipući motor ugasit, jer je auto stao, umjesto da pumpa vode vrti i hladi, ne, on ugašen samo mu raste temperatura još, pa sad zamisli što se desi turbini, na njoj su temperature oko 900 stupnji na dizelu i oko 1100 na benzincu i sad to na naglo ugasit pa palit gasit svakih minutu dve....

    3. 11. 2019,   10:16
  • A što fali pokretanju bez ključa? Gdje odlažem ključ? Pa ključ je cijelo vrijeme u džepu gdje mu je i mjesto.

    3. 11. 2019,   08:55