Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je početak kraja dizelaša? Već sad se benzinac više isplati

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Da ste me prije šest mjeseci pitali hoće li se izjednačiti cijene dizela i benzina, rekao bih da vjerojatno neće. Sad vidimo da su se izjednačile i da je čak dizel skuplji od benzina, kaže Tin Bašić

Iako su cijene svih naftnih derivata u padu, nakon punih deset godina dizelsko gorivo u Hrvatskoj postalo je skuplje od benzina. Tako litra dizela, primjerice, na Lukoil benzinskim postajama stoji 10,22 kune, dok cijena eurosupera 95 iznosi 10,20 kuna.

Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva, tvrdi da ga to nije iznenadilo jer je očekivao izjednačavanje cijena.

- S obzirom na to da se razlika u cijeni između dizela i benzina smanjuje već neko vrijeme i da je prošli tjedan iznosila samo tri lipe, bilo je logično da će se kad-tad dogoditi izjednačavanje cijena - kaže Bašić.

Poskupljenje cijena goriva iznenadilo mnoge građane I TO SE DOGODILO... Nakon punih 10 godina: Litra dizela skuplja od litre benzina!

Dodaje kako ne može predvidjeti hoće li cijena dizela i dalje rasti.

- Da ste me prije šest mjeseci pitali hoće li se izjednačiti cijene dizela i benzina, rekao bih da vjerojatno neće. Sad vidimo da su se izjednačile i da je čak dizel skuplji od benzina. U principu, tržište je odigralo svoju igru i cijene su se spustile - ističe osnivač portala cijenegoriva i kaže kako je svjetska potražnja uzrok izjednačavanja cijena.

Prvi put u hrvatskoj povijesti dizel je skuplji od benzina bio 2008. godine.

Uz skuplji dizel, vožnji dizelskih automobila u prilog ne ide ni činjenica da proizvode puno više štetnih emisija. U Hamburgu su već zabranjeni.

Further developments in the diesel affair at Volkswagen ALI U NJEMAČKOJ VW za zamjenu starih dizelaša nudi poticaje pa će ih uništiti

Vlasnici brojnih autokuća u Hrvatskoj slažu se da se kupnja dizelaša isplati zbog manje potrošnje nego kod benzinskih automobila, no ističu kako kupnja dizelaša za manju kilometražu nije isplativa.

- Ako se radi o službenim vozilima koja prođu oko 50.000 kilometara na godinu, i dalje se itekako isplati. No za privatnu upotrebu se ne isplati - kažu u Autokući Štarkelj.

Komentari (174)
  • daj molim te 150 ks i 7 l trosi price za malu dijecu prava istina je 100kn goriva 100 km....

    24. 10. 2018,   11:15
  • Umjesto da se borimo protiv ove lopovske vlasti koja nas pljačka već 25 godina, tu se raspravlja što je bolje benzin ili dizel. Kradu nas na i na benzinu i dizelu da bi oni mogli lagodno živjeti.

    24. 10. 2018,   11:05
  • Radi se hajka na dizelaše koji su općenito bolji auti.

    24. 10. 2018,   10:26