Obavijesti

Tech

Komentari 11

Ovo je vjerojatno najvažniji planet koji smo dosad otkrili

Ovo je vjerojatno najvažniji  planet koji smo dosad  otkrili
3

GJ 1132b najvjerojatnije je prevruć da bi na njemu bio moguć život, ali je velik kao Zemlja i dovoljno nam je blizu da bi mogli direktno pročavati njegovu atmosferu

VIDEO

Astronomi su u orbiti malene obližnje zvijezde otkrili novi planet velik poput Zemlje koji bi mogao biti dosad najvažniji kojeg smo otkrili izvan Sunčeva sustava.

Nalazi se u zviježđu Jedra i dovoljno je blizu kako bi novi teleskopi mogli vidjeti njegovu atmosferu , kakvu god da ima, a taj bi postupak mogao pomoći u otkrivanju života na drugim planetima u budućnosti.

VIDEO

GJ 1132b od Zemlje je veći 16 posto i udaljen je 39 svjetlosnih godina, što je prilično blizu u svemirskim mjerama, odnosno tri puta je bliži od ostalih egzoplaneta Zemljinih dimenzija. Zbog toga se znanstvenici nadaju i da će teleskopima moći vidjeti kakvih kemijskih elemenata ima u atmosferi, koliko su brzi vjetrovi, ali i kako izgleda sumrak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, život na tom planetu vjerojatno nije moguć.  Iako su ga otkrili dok je prolazio ispred zvijezde koja je pet puta manja od naše, GJ 1132b toliko je blizu svom suncu da su temperature na njegovoj površini oko 260 Celzija. No, iako se voda ne bi mogla zadržati i omogućiti život kakav znamo, ovaj vjerojatno stjenoviti planet bi i dalje mogao zadržavati određenu atmosferu.

Upravo se tome nadaju znanstvenici. Otkriju li da ovaj planet ima atmosferu, tada bi mogli naći i druge hladnije planete u orbiti malih zvijezda .  To bi im omogućilo i da se fokusiraju na potragu za molekulama kojih ima u atmosferi, a znak su života - poput metana i kisika.

Ovaj planet orbitira oko zvijezde kao Mjesec oko Zemlje,  s jednom stranom na kojoj je uvijek dan, dok je druga okrenuta od sunca, piše MIT .

Znanstvenici su planet otkrili teleskopima u Čileu, ali nadaju se da će uskoro dobiti priliku proučavati ga Hubbleom i Spitzerom. No, on će biti i u središtu pažnje budućih misija poput svemirskog teleskopa James Webb kojeg će lansirati 2018. godine ili Velikog Magellanova teleskopa koji će proraditi 2025, piše Guardian.

Jonathan Irwin/MIT

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle