Obavijesti

Tech

Komentari 92

Ovo otkriće objašnjava kako su stari Egipćani gradili piramide

Ovo otkriće objašnjava kako su stari Egipćani gradili piramide
1

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, sjeverno od grada Luksora pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova

VIDEO

Fascinacija egipatskim piramidama već stoljećima ne jenjava, a tehnologija kojom su stari Egipćani transportirali i slagali blokove u prosjeku teške 2-3 tone i dalje ostaje misterij. Međutim, posljednje arheološko otkriće moglo bi dati odgovor na pitanje kako su prenosili i postavljali barem jedan dio kamenih blokova.

Otvorili sarkofag star 2000 godina: Pronašli su tri mumije
Otvorili sarkofag star 2000 godina: Pronašli su tri mumije

Prema riječima Mustafe Wazirija, glavnog tajnika Ministarstva za antikvitete u Egiptu, pronalazak rampe je vrlo važno otkriće jer je prvi dokaz koji pokazuje kako su se blokovi podizali i transportirali iz kamenoloma, piše Insider.

Iako još nije razjašnjeno kako su se blokovi podizali na bočne strane piramida, otkriće rampe moglo bi dati neke nove smjernice u razumijevanju same tehnike građenja.

Ispumpavali vodu iz hrama u Egiptu i našli prastaru sfingu
Ispumpavali vodu iz hrama u Egiptu i našli  prastaru sfingu

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, sjeverno od grada Luksora pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište. Naime, iako je osnovni materijal u izgradnji piramida bio vapnenac, alabaster se koristio za popločavanje podova te izradu kipova i lijesova.

No sustav rampi za transport iskopanog alabastera, koji datira iz vladavine Kufua, 2. faraona 4. dinastije drevnoga Egipta, odnosno od 2589. pr. n.e. do 2566. pr. n.e., vjerojatno se koristio i za transport kamenih blokova iz drugih kamenoloma.

- Sustav se sastoji od centralne rampe i dva para stepeništa sa svake strane. U stepeništu su rupe koje su držale snažne drvene stupove. Graditelji su podizali blokove od alabastera na drvene kosine, a za povlačenje blokova služili su se sustavom užadi omotanih oko potpornja postavljenih kao kolotura koji im je omogućavao da pomiču masivne blokove po kosini od 20 stupnjeva ili više od toga - objasnio je Yannis Gourdon s francuskog Instituta za arheologiju. 

Osim rampe, stručnjaci su pronašli stotinjak papirusa koji svjedoče o posjetima faraona u kamenolom alabastera u Hatnub, ali i kamnene nastambe za radnike kamenoloma. 

'Put u podzemni svijet': Ispod piramide našli skrivene tunele
'Put u podzemni svijet': Ispod piramide našli skrivene tunele

- Pronašli smo četiri kamene ploče. Na jednoj od ploča prikazan je čovjek koji stoji, a na preostale tri su hijeroglifski zapisi koje nismo uspjeli odgonetnuti jer su u vrlo lošem stanju - pojasnio je arheolog Roland Enmarch sa Sveučilišta u Liverpoolu, koji je također sudjelovao u misiji. 

- Tim za restauraciju radi na pronađenim hijefoglifskim zapisima, kao i na epigrafskim spomenicima na nastambama oko kamenoloma - dodao je. 

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama