Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakao dolazi u regiju: Kuhat ćemo se, a voda će nestajati...

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 5

Vijeće za regionalnu suradnju objavilo je studiju o klimatskim promjenama na području zapadnog Balkana. Do kraja stoljeća temperatura bi na ovim prostorima mogla porasti do pet stupnjeva...

Temperature na ovim prostorima do kraja stoljeća mogle bi narasti za 5 Celzija, upozorili su znanstvenici u Studiji o klimatskim promjenama na Zapadnom Balkanu, navodeći da će se suptropska klima proširiti prema sjeveru, dok će na obalnim područjima biti iznimno vruće i sušno tijekom ljeta. 

Studiju je objavio Savjet za regionalnu suradnju (RCC), a ona navodi da bi do sredine stoljeća prosječna temperatura mogla skočiti za 1,2 Celzija. Naravno sve to ovisi o globalnim nastojanjima da se smanje emisije stakleničkih plinova. 

2018 05 Study on Climate Change in WB 2a Lowres by Marko Knezevic on Scribd

Podaci o klimatskim promjenama u regiji navode da će suptropska klima napredovati prema sjeveru, ljeti će priobalna područja biti iznimno vruća i suha, a ljeta bi se mogla prema kraju stoljeća produljiti. 

susa | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Nimalo optimistična studija navodi da bi se najveći utjecaj klimatskih promjena mogao vidjeti u poljoprivredi i šumarstvu, jer bi vrućine mogle smanjiti kvalitetu hrane, prouzročiti erozije i degradaciju tla te povećati rizik od širokog propadanja šuma. Klimatske promjene i vrućine ogle bi smanjiti količine vode za piće, ali i ugroziti zdravlje zbog češćih toplinskih udara i prodora novih zaraznih bolesti. 

Bolja suradnja zemalja u regiji mogla bi smanjiti ekonomske terete, a studija upozorava da bi sve zemlje koje žele pristupiti EU trebale poštivati Pariški sporazum o klimi. Navodi se i da 21 posto tvrtki u regiji ne radi ništa da smanje štetne utjecaje na okolinu, prenosi N1.

Komentari (75)
  • Znači naši potomci neće seliti više u Njemačku, Irsku nego u Finsku, Island...

    12. 6. 2018,   13:00
  • Daj mi definiraj tu fantomsku "regiju" koju spominjete stalno? Ili ću ja, ok? Mi smo u EU, istočno od nas ništa nije u EU. Dakle nema nikakve "regije" nego samo suradnja sa EU. Sami ste htjeli u nju, pa se onda tako i ponašajte a "zov regije" ostavite radije na miru. Jer to završava oružjem u većini slučajeva. XD

    12. 6. 2018,   12:49
  • Nema veze. Imamo GMO sjeme koje uspjeva u svim vremenskim uvjetima.

    12. 6. 2018,   13:07