Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Palme na Antarktici? Dokazi otkrili bujan život južnog pola

None Foto: AFP/PXL 4

Znanstvenici su bušili kilometar ispod oceanskog dna kako bi došli do novih tragova koji otkrivaju kako je prije 50 milijuna godina Antarktika bila sasvim ugodno mjesto

Prije 50 milijuna godina palme su bile sasvim normalan prizor na plažama Antarktike, a temperature su bile oko 20 stupnjeva, otkriva nova studija koja pokazuje kako bi u nekoj dalekoj budućnosti mogao ponovno izgledati ledeni kontinent. No, kada bi Antarktika bila tako topla, to bi značilo  da se razina mora podigla za 60 metara i potopila brojne svjetske obalne metropole. 

Do otkrića su znanstvenici došli nakon što su na dubini od kilometar ispod oceanskog dna otkrili fosilizirane tragove peludi koji otkrivaju sasvim drugačiji kontinent. 

Visoke razine stakleničkih plinova prije 48 do 55 milijuna godina zagrijale su svijet koji je u prosjeku bio 5 stupnjeva topliji no danas. No najjači učinak bio je na polovima. Zahvaljujući bušenju na istoku kontinenta istraživači su uspjeli doći do uzoraka koje ranije nisu imali. Ili su bili pod predebelim slojem leda ili ih je led uništio.

- Sedimenti iz eocena prvi su dokaz procesa koji su se odvijali na Antarktici u tom razdoblju - kaže James Bendle sa sveučilišta u Glasgowu. Dodaje kako su u teškim uvjetima obavili istraživanje i došli do tragova koji pokazuju da je Antarktika bila jako ugodno mjesto, prenosi BBC. Tragovi peludi i spore koje su otkrili pokazuju da su na kontinentu bile moguće prašume. 

Komentari (14)
  • Pa već smo vidjeli na dokumentarnim filmovima da su se kroz milijune godina kontinenti pomicali, da je Afrika bila spojena s Južnom Amerikom itd..pa ko zna gdje je Antarktika bila u to vrijeme negdje oko ekvatora pa je imala palme, što je tu čudno..

    2. 8. 2012,   16:15
  • Vrlo zanimljivo ali novinar bi se trebao više informirat kad već piše o temi i dat više detalja a ne pet puta ponovit jedno te isto samo da se ispuni kartica

    2. 8. 2012,   17:15
  • Zanimljiv članak. Više ovakvih članka. Baš me zanima na koje su sve metropole mislili.

    2. 8. 2012,   16:17