Obavijesti

Tech

Komentari 5

Pametna kartica dobra je za dućane, ali opasna za internet

Pametna kartica dobra je za dućane, ali opasna za internet
1

Svima koji kupuju na internetu, karticu koju i inače koriste, u Udruzi banaka savjetuju da ne otvaraju poveznicu u elektroničkoj pošti u kojima traže osobne i financijske podatk

VIDEO

Čip na tzv. pametnoj kreditnoj kartici jamstvo je veće sigurnosti pri transakcijama u “pravim” prodavaonicama jer stvara jedinstveni kod pri svakoj transakciji, a treba ih i dodatno autorizirati potpisom.

U Hrvatskoj udruzi banaka, koja je izradila upute za sigurnu online kupnju, objašnjavaju kako većina kartica uz čip i dalje na stražnjoj strani ima magnetsku traku koja “plastiku” s čipom identificira kao pametnu.

Blokira plaćanje

To znači da će transakcije biti zaustavljene u najkraćemu mogućem roku ako netko i kopira kreditnu karticu, a nema onaj jedinstveni kod. Međutim, na internetu su više izložene prevarantima. Zaštitu kao pri “peglanju” kartice mogli bismo imati s vlastitim čitačem kreditnih kartica spojenim na računalo kojim komuniciramo s internetskom prodavaonicom, a većini online trgovaca to je preskupo.

- Dobre su jednokratne kreditne kartice na koje se polaže manji iznos potreban za internetske transakcije u kraćem razdoblju. Te kartice nisu vezane za račune otvorene u banci, a danas ih nude sve veće banke u Hrvatskoj - kažu u HUB-u.

Svima koji kupuju na internetu karticu koju i inače koriste savjetuju da ne otvaraju poveznicu u elektroničkoj pošti u kojima traže osobne i financijske podatke, ma koliko se ta poruka činila autentičnom prije nego što nazovu osobnog bankara i pitaju je li slao takvu poruku.

Provjerite trgovca

Drugi savjet je da se podaci s kartice ne šalju e-mailom nego ostavljaju samo na sigurnosno zaštićenoj stranici provjerene online trgovine, a treći da se nepoznata online trgovina malo istraži prije kupnje. Lako je i na Googleu saznati gdje im je sjedište, je li adresa točna ili lažna te kakva su iskustva drugih kupaca. Četvrto pravilo online plaćanja kreditnom karticom je korištenje internetskih servisa kao što su PayPal, Google Checkout, Stripe, Authorized.me, Bill Me Later i sl., koji podatke o kreditnim karticama drže iza još jednog jakog sigurnosnog zida u svojim sustavima i omogućuju online transakcije bez upisivanja podataka o kreditnoj kartici na stranicama internetskih trgovina. Peto pravilo ustvari je prvo:

Važno je slovo S

- Na internetskoj adresi online trgovine treba provjeriti počinje li komunikacijskim protokolom https:// i sadrži li adresa pravopisne pogreške ili neobične riječi. Ako je protokol bez “s”, dakle samo http://, a tekstovi na stranici prevedeni internetskim prevoditeljem, znači da je stranica smišljena baš zato da ukrade podatke s kreditne kartice. Treba pobjeći brzinom klika mišem!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama