Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pametni auti nanjušit će jeste li pili i neće se htjeti pokrenuti

None Foto: Ambrozinio / Dreamstime.com

Od svibnja 2022. trebala bi postati obvezna većina novih sigurnosnih sustava za nove modele automobila, a dvije godine kasnije i za postojeće. Cilj im je da se za 20 posto smanji broj mrtvih na cestama

Europski parlament gotovo jednoglasno je usvojio uredbu o ugradnji cijelog niza naprednih sigurnosnih sustava koji bi trebali za barem 20 posto smanjiti broj poginulih u prometu. 

Mnogi od tih senzora i sustava postat će obvezni od 2022. godine za nove automobile ili dvije godine kasnije za postojeće modele, piše Novi list. 

Radi se o sustavima za inteligentnu pomoć pri kontroli brzine, ali i lakšoj ugradnji uređaja koji će blokirati vožnju u slučaju da vozač ima nedopuštenu razinu alkohola. Ovakvi sustavi već postoje, međutim različiti zakoni u EU državama su onemogućavali njihovu primjenu. Prema najavama, Europa bi trebala donijeti odluku o 0,5 promila za cijelu Uniju što bi omogućilo primjenu tih sustava. 

Obveznim bi postali i sustavi za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti, upozoravanje u slučaju odvraćanja pažnje,m signal za zaustavljanje u nuždi, sustavi za detekciju pri vožnji unatrag, ali i svojevrsne 'crne kutije' za autobuse. 

Uredbu još treba odobriti i Vijeće ministara EU, ali s obzirom na podršku u parlamentu, očekuje se da neće biti otpora. Inače, lani je na europskim cestama poginulo 25.100 ljudi, a europarlamentarka Biljana Borzan je rekla za Novi list kako su te brojke i najava o 20 posto manje mrtvih dovoljan razlog zbog kojeg ne bi trebalo dvojiti o njihovu uvođenju. 

Komentari (28)
  • kad če ugradit senzore za rupe na cesti i to odmah slat u ministarstvo da treba hitni popravak?????'

    23. 4. 2019,   08:52
  • Hoće li taj auto nanjušiti samo vozača ili i one ugodno zavaljene na stražnjim sjedalima?

    23. 4. 2019,   09:06
  • Već vidim oglas,prodajem automobil, dodatna oprema bez senzora na alkohol.

    23. 4. 2019,   09:54