Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Panika u EU: Hakeri godinama čitali tajne diplomatske poruke

None Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bilješke uključuju zapise o razgovorima s čelnicima Saudijske Arabije, Izraela, a jedna bilješka pokazuje da su diplomati sastanak Putina i Trumpa opisali uspješnim - barem za Putina

Hakeri su godinama imali pristup komunikaciji diplomata Europske unije, 'skidajući' bilješke koje su otkrile zabrinutost zbog administracije Donalda Trumpa, borbe s Kinom i Rusijom te rizik da Iran oživi svoj nuklearni program, prenio je u utorak New York Times.

Sigurnosna kompanija Area 1 dostavila je listu preko 1100 diplomatskih bilješki nakon što je otkriven propust. Istražitelji Areae 1 vjeruju da hakeri rade za narodno-oslobodilačku vojsku Kine.

Bilješke uključuju zapise o razgovorima s čelnicima Saudijske Arabije, Izraela i ostalih zemalja koji su, prema izvješću, proslijeđeni širom Europske unije.

Jedna bilješka, piše list, pokazuje da su diplomati EU-a opisali sastanak Trumpa i Putina u Finskoj - "uspješnim (barem za Putina)".

Druga je bilješka, nastala nakon sastanka 16. srpnja, prenijela detaljan opis razgovora i analizu razgovora europskih dužnosnika i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je  Trumpovo "nasilno ponašanje" prema Kini opisao kao "boksački meč slobodnog stila bez pravila".

Treća je pak bilješka od 3. ožujka otkrila da je Caroline Vicini, zamjenica čelnika europske misije u Washingtonu, predložila trgovinskim diplomatima EU-a da Sjedinjene Države opišu kao "našeg najvažnijeg partnera", iako se sporilo s Trumpom "u područjima gdje se ne slažemo sa SAD-om (npr. klimatske promjene, trgovina, iranski nuklearni program)".

Hakeri su također infiltrirali mreže Ujedinjenih naroda, Američke federacije za rad i Kongres industrijskih organizacija (AFL-CIO), i ministarstva vanjskih poslova i financija širom svijeta, dodaje se u izvješću.

Komentari (2)
  • čega se plaše, pa nije valjda da su radili kontra naroda...

    19. 12. 2018,   11:55
  • Dali ste zabrinuti da vaši zdravstveni podaci internetom kruže između vašg doktora i HZZOa? Niste. Pa i ne morate i tako ste bolesni

    19. 12. 2018,   11:53