Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Peruanski arheolozi pronašli ostatke 227 žrtvovane djece

None Foto:

Peruanski arheolozi pronašli su ostatke 227 djece za koju se vjeruje da su žrtvovana između 1200. i 1520. godine, prenijela je nacionalna agencija Andina.

Ostatci djece koja su bila u dobi od 4 do 14 godina pronađena su od 2016. na području površine 5000 četvornih kilometara na lokaciji Pampa la Cruz u blizini obalnog grada Huanchacoa na sjeverozapadu zemlje.

Zadnji ostaci otkriveni su u ponedjeljak i pripadaju 10-godišnjem dječaku koji je imao srebrne naušnice što ukazuje na to da su i djeca pripadnici više klase također žrtvovana, prenosi list El Comercio arheologa Gabriela Prieta.

Žrtvovanja su dio kulture civilizacije Chimu koja se počela oblikovati u prvoj polovici 14. stoljeća i gradila je gradove i razvijala opsežne sustave navodnjavanja.

U 15. stoljeću Inke su svladale tu civilizaciju a njih su kasnije osvojili Španjolci.

Ostatci djece pronađeni su u jamama ili grobnicama u sjedećem ili ležećem položaju okrenuti moru.

Ubijena su vjerojatno bakrenim noževima i vadilo im se srce, kažu stručnjaci.

Žrtvovanja su vjerojatno organizirana kako bi se umilostivila božica mora, osigurale vojne pobjede ili proslavili pobjednički pohodi, kazao je Prieto.

Nije jasno zašto su se žrtvovala djeca, a ne odrasle osobe.

(mz)

Komentari (4)
  • Eto ti sta religija radi

    29. 8. 2019,   12:40
  • katolička crkva je potaracala puno više ljudi, gradova, plemena i nacija diljem svijeta pa ju svi i dalje iz nekog razloga štuju pred oltarom. čudno.

    31. 8. 2019,   23:17
  • Koliko su toga u vatikanu našli,,a po Britaniji da ne spominjem ,,divno ,laž i prevara...

    31. 8. 2019,   10:44