Obavijesti

Tech

Komentari 1

Petra Ledinek otkriva detalje projekta "Planet ili plastika"

Petra Ledinek otkriva detalje projekta "Planet ili plastika"
1

Petra Ledinek, marketinška menadžerica Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta "Planet ili plastika" u intervju nam je otkrila kako je to raditi na projektima očuvanja okoliša.

Kada je pokrenut projekt „Planet ili plastika“ od strane National Geographic-a?

U lipnju 2018. godine pokrenuli smo globalni projekt „Planet ili lastika“ čiji je cilj podizanje svijesti oko ogromnih količina plastike koja završava u oceanima i morima. Ujedno želimo i pokrenuti inicijativu za smanjenje uporabe jednokratne plastike. Projekt smo predstavili hrvatskoj javnosti u rujnu, na WMF-u u Rovinju, a ove godine nastavljamo suradnju s nacionalnim festivalom tržišnih komunikacija – Danima komunikacija, koji će se održati od 28. do 31. ožujka u hotelu Lone u Rovinju. Za vrijeme festivala neće se koristiti plastične slamke, a bit će postavljene i posebne kante za odlaganje plastike.

Koje ste sve akcije pokrenuli?

Za vrijeme programa Advent u Zoološkom vrtu, otvorili smo edukativnu izložbu Planet ili plastika. Izložen je i akvarij s četiri „nove“ vrste riba koje su napravljene od kombinacije jednokratne plastike i na taj način smo htjeli prikazati kako će izgledati ocean 2050. godine ako ga nastavimo zagađivati istim tempom. Željeli smo inspirirati građane na što savjesnije i odgovornije korištenje jednokratne plastike te smo akvarij poklonili zagrebačkom Zoološkom vrtu koji je od sada dio njihovog stalnog postava.

Inicijativi su se pridružili i glumci Leon Lučev, Maja Posavec i Ana Marija Percaić. Postali su ambasadori u globalnoj akciji, a tom prilikom su i donijeli rezolutne novogodišnje odluke o smanjenju ili pak potpunom ukidanju korištenja jednokratne plastike. Obratili su se javnosti jasno apelirajući na odgovornost prema planetu i da moramo u konačnici odabrati jednu od dvije opcije – planet ili plastiku.

Što nam brojke pokazuju, koliko je planet ugrožen?

Podaci su dosta zabrinjavajući i jasno pokazuju da moramo što prije reagirati. Danas se odnosimo prema plastici kao da je ona oduvijek prisutna i kao da se ne možemo sjetiti života bez nje. A zapravo se plastika počela proizvoditi tek sredinom prošlog stoljeća. Međutim, od tada njena proizvodnja eksponencijalno raste. Možemo usporediti podatke o količini proizvedene plastike 1950. godine, kada je proizvedeno 2,3 milijuna tona i na primjer 2015. kada je proizvedeno 448 milijuna tona. Ako na to još dodamo činjenicu da je polovina ukupno proizvedene plastike, proizvedena u zadnjih 15 godina – dolazimo do zaključka da se naš planet doslovno guši u plastici!

Što pojedinac zapravo može napraviti?

Svake minute u svijetu se proda oko milijun plastičnih boca. Dizanje razine svijesti kod pojedinca bi svakako pomogla u smanjenju ove brojke. Preko naše inicijative mi upravo pokušavamo dati ljudima informacije i u konačnici, ja se nadam, ih inspirirati na djelovanje. Ne možemo više okretati glavu i smatrati da se problem nalazi daleko od nas i da odgovornost nije naša! Želim ukazati da svatko treba krenuti od sebe i treba početi mijenjati svoje navike. Odbačenom plastikom ugrožena su sva mora i oceani na svijetu, uključujući i naše Jadransko. Ne smijemo dozvoliti da zbog zakašnjele reakcije uništimo jednu od naših najvećih dragocjenosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta