Obavijesti

Tech

Komentari 84

Pinjuh još ne ide u NASA-u, a tvrdi da inovacija nije plagijat

Pinjuh još ne ide u NASA-u, a tvrdi da inovacija nije plagijat
6

Mladi inovator Marko Pinjuh rekao je kako u Hrvatskoj ostaje dok ne završi faks, a osnovao je i Centar za inovatorstvo. Kaže da njegov "Jedač plamena" nije plagijat

VIDEO

Umjesto u NASA-u, odakle, kako kaže, su ga zvali da se pridruži njihovom timu koji treba osigurati 20 godina dug boravak satelita u svemiru, mladi osječki inovator i student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Marko Pinjuh svoj projekt "Jedača plamena" besplatno je dao "nekim europskim kompanijama" u zamjenu za potporu koje će one pružati njegovom tek osnovanom – Centru za inovatorstvo.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:27

Rekao je kako je njegova trenutačna odluka da ostane u Hrvatskoj dok ne završi fakultet. Nakon toga će, dodaje, u pregovorima razmotriti što se bude nudilo i donijeti odluku o odlasku.

- Moj osnovni cilj nije bila isključiva prodaja ili profit, iako su novčane ponude bile vrlo primamljive - obrazložio je naglu promjenu svojih planova ovaj mladi inovator kojeg se posljednjih mjeseci uspoređivalo čak i s Nikolom Teslom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, kao što nije ništa rekao o svojim razgovorima s predstavnicima NASA-e , tako nije imenovao ni kompanije s kojima je "sklopio aranžman".

- Svoju inovaciju sam zamijenio za dugoročnu suradnju na svim idućim inovacijama, idejama i projektima, ne samo svojim već svih inovacija koje se slobodno mogu predložiti i predočiti novoosnovanom Centru inovatorstva, kojeg sam osnovao s kolegama inovatorima i kojem se mogu pridružiti svi inovatori i svi ljudi koji imaju nove ideje i koji to žele, svi će biti dobrodošli - rekao je Marko na konferenciji za novinare koju je upriličio u velikoj dvorani Elektrotehničkog fakulteta.

Marko Mrkonjić/Pixsell

'Moja inovacija nije plagijat'

On je široj javnosti postao poznat prije nekoliko mjeseci kad je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio srebro za svoj vakuumski motor “Jedač plamena”. Riječ je, objasnio je, o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja. Prema Markovim riječima, njegov "Jedač plamena", zbog svoje jednostavne izvedbe i konstrukcije, ugrađuje se na već postojeći toplinski izvor, ložište ili kotlovnicu, te svojim radom povećava efikasnost izvora za 40 posto. Međutim, njegova inovacija izazvala je brojne kontroverze, a od projekta su se ogradili i njegov mentor, profesor Tomislav Barić te nizozemski fizičar Jan Ridders, tvorac "Jedača plamena" iz 2009. godine. Obojica su u svojim kritikama ustvrdili da je riječ o zabavnoj igrački, koja ne može imati praktičnu primjenu, a Ridders je pritom još i rekao da je riječ o motoru koji je doslovna kopija njegova rada.

- Nije istina da je moja inovacija plagijat rada Jana Riddersa ! Istina je da je osnovni model vakuumskog motora djelo navedenog gospodina koji je svoje spoznaje javno obznanio i svojim uratkom pokazao teoriju koncepta principa rada vakuumskog motora od prvog modela iz 1758. godine, koji je patentiran od strane Henryja Wooda. Ja sam se zainteresirao za taj rad 2010. godine, koji mi je bio inspiracija za izradu i razvoj ovakve vrste motora, i povećao učinkovitost osnovnog modela uz niz preinaka koji ostvaruju uštedu energije do 40 posto. Seminarski rad na tu temu završio sam 2013. godine, a moj mentor je taj rad ocijenio pozitivno te me još i predložio za Rektorovu nagradu , koju sam i dobio. No, u seminarskom radu nije bilo objavljeno unaprjeđenje navedenog motora već objašnjenje postojećeg, te je profesor Barić na temelju toga i dao svoju izjavu - rekao je Marko Pinjuh.

Pritom je dodao da je za svoju inovaciju dobio niz nagrada na natjecanjima "na kojima se vrši stroga kontrola i provjera da se doista radi o inovaciji".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje