Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Planirate kupiti auto na struju? Još više poticaja bit će u 2019.

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 7

Sljedeće godine Fond će osigurati više sredstava za kupnju električnih i ekoloških vozila, a poziv će objaviti u prvom kvartalu 2019. godine. Ove su godine nakon samo dan i pol zatvorili natječaj zbog navale

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potvrdio je u petak na konferenciji Ride2 taksi prijevoznika kako će i u sljedećoj godini osigurati sredstva kako bi nastavili s poticajima za kupnju ekoloških, odnosno električnih vozila. 

Rekao je kako je trenutno u Fondu 'izvrsna financijska situacija' te bi i u sljedećoj godini trebali imati održivi rast financiranja. Javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila za građanstvo i tvrtke objavit će u prvom kvartalu sljedeće godine, no još nisu precizirali datum.

STIGLO PREKO 1000 PRIJAVA Zatvorili natječaj: Navala na poticaje za kupnju eko vozila

Što se samih poticaja tiče, Ponoš je rekao kako računaju da bi trebali imati 10 do 15 posto više sredstava, no to bi moglo biti još i više, osiguraju li i dodatno financiranje iz EU. Za građanstvo je ove godine na raspolaganju bilo 12 milijuna kuna, odnosno dovoljno sredstava za otprilike 150 automobila. Prema tome, u sljedećoj bi godini mogli računati  na poticaje za otprilike 170 vozila. Naravno, u svemu tome ulogu će igrati cijena i ponuda vozila na tržištu u vrijeme pokretanja natječaja.

Inače, ove godine Fond je morao zbog navale na poticaje nakon samo dan i pol zatvoriti natječaj za građanstvo. U travnju su u tom kratkom vremenu primili više od 1000 zahtjeva za kupnju vozila. Poticaji za nabavu električnih bicikala, električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju, plug–in hibridnih automobila te za električne automobile ove godine iznosili su od 5 do 80 tisuća kuna.

Govoreći o poticajima i okretanju prema ekološkim vozilima, Ponoš je istaknuo kako ne možemo strane koncepte jednostavno kopirati već ih moramo prilagoditi našem tržištu, jer treba voditi računa o okolini u kojoj radimo, kako živimo, ali i koje su nam mogućnosti. Dodao je i kako će sljedeće godini ići i subvencija električnih punionica, koje su iznimno važan element u cijeloj priči električnih automobila. Tako je i Alen Leverić iz Hrvatskih cesta istaknuo da se vidi u zahtjevima za otvaranje novih benzinskih postaja sve veći broj električnih punionica te da u kraćem periodu neće biti problem putovati iz mjesta u mjesto automobilom na struju.

HT postavio osmu brzu e-punionicu

Foto: Hrvatski Telekom

Inače, upravo je u petak i Hrvatski Telekom objavio kako su postavili osmu brzu e-punionicu u Hrvatskoj i to na nedavno otvorenoj benzinskoj postaji Rox u Zagrebu. Ovo je prva punionica na ROX benzhinskim postajama, a punjenje vozila na njoj traje oko 20 minuta, a korištenje je potpuno digitalizirano i dostupno u svakom trenutku.

Projekt gradnje "Sveobuhvatne mreže koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi" sufinanciran je u okviru EU programa Connecting Europe Facility (CEF ili Instrument za povezivanje Europe), a omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, što je dio širega globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Svrha projekta je osigurati vrhunsku uslugu punjenja kako za domaće korisnike električnih vozila, tako i za sve veći broj turista koji na odmor u Hrvatsku dolaze električnim vozilima. Osim samog postavljanja, vlasnicima lokacija koji se odluče otvoriti e-punionicu Hrvatski Telekom pomaže i u dobivanju sredstava iz EU fondova.

Projektom se planira otvoriti čak 69 brzih i 4 ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt će trajati do kraja 2020. godine, a ukupna mu je vrijednost 4,3 milijuna eura.


 

Komentari (29)
  • To su poticaji za uski krug umreženih ljudi,sve te poticaje bi trebalo zabraniti zakonom.

    7. 12. 2018,   14:56
  • poticaj NE MOŽE trajat dan i pol! ako je to zaista POTICAJ onda je to cjelogodišnja trajna mjera, a ne instant mjera za uzak krug ljudi s vezama... poticaj na bijelu tehniku A+++ klase isto ne bi smio biti samo mjesec dana, nego neograničeno CIJELO VRIJEME... jedino na taj način se razvija ispravna svijest o odgovornom štednom ponašanju...

    7. 12. 2018,   15:11
  • ne planiram, niti cu ikad planirati

    7. 12. 2018,   16:06