Obavijesti

Tech

Komentari 0

Plastične boce: Korisne, nužno zlo ili bi ih trebalo zabraniti?

Plastične boce: Korisne, nužno zlo ili bi ih trebalo zabraniti?
4

"Ako bi se uklonila pošast vode u boci, eliminirali bismo jedan od najvećih problema s kojima se suočava naš okoliš." - Capt. Charles Moore, oceanograf i osnivač organizacije Algalita

VIDEO

Plastične boce su odgovorne za jedan od najvećih ekoloških problema oceana. Drugi veliki problem je količina onečišćenja uzrokovana proizvodnjom plastičnih boca. Plastične boce s vodom također ispuštaju štetne kemikalije u vodu koju sadrže, osobito kada su ostavljene u toplim ili vrućih okruženjima. Jednokratne plastične boce (kao i ostali jednokratni plastični predmeti) nikada se neće u potpunosti razgraditi nakon što su odbačene. Boce koje nisu reciklirane i nepravilno su zbrinute često završavaju na odlagalištima otpada i/ili u oceanima.

Nastanak plastične boce

Plastične boce nastaju iz kemijskih spojeva izdvojenih iz naftnih derivata. Zagrijavanjem ti spojevi međusobno reagiraju, stvarajući plastiku koja se zatim oblikuje u različite predmete pa tako i plastične boce. Čak oko 7% svjetske potrošnje nafte odnosi se na proizvodnju plastike. Nakon proizvodnje, plastične se boce pune različitim sadržajima, uključujući kemikalije, te se plasiraju na tržište i iskorištavaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pogrešno i štetno korištenje plastične boce

Nakon uporabe, plastične boce najčešće završavaju ili na odlagalištima otpada gdje ostaju stoljećima jer se jako sporo razgrađuju, ili u rijekama i morima gdje se nakon stotina godina raspadaju u mikroplastiku, a brojne ih životinje zamjene i za hranu.

Iako kombinacija svjetlosnih zraka i/ili vode može pomoći da se boca razgradi, sitni komadi plastike i dalje ostaju. To su oni sitni dijelovi koji sadrže mnoge od štetnih kemikalija koje su uključene u proizvodnju boca i koje završavaju u želucima bezbroj morskih životinja i ptica. Kada jedemo ribu koja je pojela plastiku, mi također jedemo tu plastiku u tragovima.

Pravilno korištenje plastične boce

Iako bi bilo najbolje se da plastične boce (i drugi plastični materijali) ne proizvode i ne koriste, njihovo pravilno korištenje podrazumijeva odvojeno prikupljanje i iskorištavanje, odnosno plasiranje u proces recikliranja nakon čega od njih nastaje sirovina za novu proizvodnju, čime se štede resursi i štiti okoliš.

Što vi možete napraviti

Kako bi se smanjila potrošnja plastičnih boca, možete napraviti sljedeće:

  1. Koristiti staklene boce ili limenke umjesto plastičnih
  2. Svaku iskorištenu plastičnu bocu odvojiti i staviti u kantu za plastiku nakon čega će ona biti upućena u proces recikliranja
  3. Piti vodu iz pipe, umjesto flaširane vode
  4. Umjesto bacanja plastičnih boca u kantu, možete ih staviti sa strane pored kante ili direktno dati ljudima koji skupljaju boce jer je u Hrvatskoj za određene plastične boce od pića (bilo koja osim mlijeka) moguće u trgovinama dobiti i povratnu naknadu, što za cilj ima veće prikupljanje i recikliranje plastičnih boca. Rezultati su pozivitini i sa socijalne strane. Zanimljivo je da se skoro 92% plastičnih boca koje su u sustavu povratne naknade reciklira. Zelena akcija traži da se plastične boce za higijenske i kuhinjske potrepštine (npr. boce za šampon, ulje, ocat) također uključe u taj sustav.

O autorima: Marija Mileta i Marko Košak članovi su Zelene akcije, udruženja građanki i građana za zaštitu okoliša.

Više o zaštiti okoliša za bolje danas i sutra čitajte na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada