Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Platit ću kaznu ako osiguram auto kod drugog osiguravatelja'

None Foto: Dreamstime

Čovjek je uzeo auto na leasing, a onda su mu rekli da ga mora osigurati isključivo u Uniqi. Leasing kuće, osim u iznimnim slučajevima, ne uvjetuju kod koga će se osigurati auto iako kažu da bi to prema propisu smjeli

Kupovao sam automobil i pri ugovaranju police osiguranja dali su mi da potpišem izjavu kojom se obavezujem ponovno osigurati auto kod istog Uniqa osiguranja i nakon što istekne ta polica osiguranja. Zar to nije protivno uvjetima slobodnog tržišnog natjecanja, upitao se čitatelj.

- U izjavi, koju sam morao potpisati, navodi se i da ću, osiguram li sljedeći put auto kod drugog osiguravatelja, morati platiti kaznu u iznosu premije osiguranja za moj auto - dodao je ogorčeno čitatelj.

Odgovor smo dobili od Uniqa osiguranja, čija je bila izjava koju nam je poslao čitatelj.

- Takvu izjavu moraju potpisati oni koji za osiguranje svojeg auta žele koristiti bonus koji imaju kod drugog osiguratelja. Time se obvezuju da će kad im istekne ugovoriti obvezno osiguranje kod Uniqe - odgovorili su iz Uniqa osiguranja i dodali da je to prema propisu.

Onaj tko prvi put osigurava auto trebao bi platiti punu cijenu. No može koristiti popust koji već ima član obitelji čiji se bonus tad duplicira.

- Prema preporuci HANFE, osiguratelj može odobriti izvanredan bonus od najviše 50 posto temeljem aktivne police autoosiguranja koju ima član uže obitelji kod drugog osiguranja. Taj član obitelji nakon što mu istekne ta polica kod drugog osiguravatelja mora sklopiti novu policu u Uniqi - dodali su.

Napominju da ako član obitelji ne sklopi novu policu kod Uniqe, imaju pravo naplatiti razliku premije u visini odobrenog popusta.

No čitatelj kaže da je već imao bonus i da nije istina da su ga duplicirali s police člana obitelji, nego su samo inzistirali na potpisivanju izjave.

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) kažu da ne mogu komentirati konkretan slučaj bez uvida u cjelokupnu dokumentaciju koju je čitatelj dobio pri ugovaranju leasinga. Dodaju da osiguravajuće kuće u ugovoru mogu definirati detalje kao što su popusti i uvjeti toga popusta, a time i penale za neispunjavanje uvjeta.

Prema nekim informacijama, leasing kuće pokušavaju uzeti i dio novca od osiguranja sklapajući ugovore s nekim osiguravateljem, a ugovaratelju leasinga, uz druge dokumente, daju na potpis i izjavu kojom se obavezuje osiguravati kod određenoga. Budući da je to dugogodišnje osiguranje, a zbog toga i s popustom, prekine li se, trebat će platiti penale, odnosno vratiti taj dobiveni popust. No osiguranje je slobodno tržište i zbog dupliciranja bonusa ne bi trebalo nikoga ni na što obvezivati.

Eventualno mogu uvjetovati da se, ako je osiguranje na dar, nastavi plaćati kod istih. Budući da se radilo o autu na leasing, pitali smo leasing kuće uvjetuju li kupcima osiguratelja. Iz RBA leasinga i Impuls lesinga odgovorili su da primatelj leasinga ne mora napraviti police osiguranja, obveznog i kasko, kod određenog osiguratelja. Iz Erste Leasinga su rekli da osiguratelja uvjetuju jedino ako je to dio akcijskog paketa, a inače traže samo da je osiguranje kod onih koji uredno ispunjavaju obveze iz ugovora o osiguranju.

Obavezno osiguranje za sve

Svaki auto mora imati obavezno osiguranje, a nude ga brojni osiguravatelji. Ako u prethodnom razdoblju nije bilo štete, može se dobiti 50 posto bonusa na iznos police. Mnogi nude za stotinjak kuna osiguranje tog bonusa, što je dobro uzeti dijele li bonus dva auta istog vlasnika.     

Pomažu odabrati osiguravatelja

Oni koji su uzeli auto na leasing mogu ugovoriti i Raiffeisen Bonus. Oni će im besplatno prikupiti ponude za osiguranje svih osiguravajućih društava koja posluju u Hrvatskoj. Odabir osiguratelja je isključivo odluka klijenta koji sklapa ugovor o leasingu, odgovorili su iz RBA.     

Dodatno osiguranje

Kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje auta. Neki odaberu puni kasko, pogotovo za nove aute, jer uključuje rizik od krađe. No može se odabrati i djelomični, koji štiti od određene vrste štete, loma stakla, naleta divljači....     

 

Tema: To mi treba

Komentari (6)
  • Ako netko ne čita što potpisuje ili je komplicirano napisano za korisnika, što onda to znači? Drugo osiguranje ne zna što se je potpisalo kod prvog, proći će neko vrijeme i onda? Ja bi rekla još jedna vrsta za buduću ovrhu nad hrvatskim stanovništvom. Opomene koliko sam upoznata, nitko ne šalje.

    11. 4. 2018,   17:23
  • A zašto vlasnik nebi smio uvjetovati osiguravatelja ako se zna da neki jako teško isplaćuju štetu?

    11. 4. 2018,   19:19
  • ****Admin****: Poštovani, molimo vas da ne komentirate opomene Admina. Za sve dodatne informacije uvijek se možete javiti na e-mail zona@24sata.hr.  

    11. 4. 2018,   17:08