Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skuplji PS5: Trumpov sukob s Kinom sada prijeti i gamerima

Kako trgovinski rat između SAD-a i Kine i dalje traje, njegova sljedeća žrtva mogla bi biti nova generacija gaming konzola.

Povećani troškovi poslovanja izazvani trgovinskim ratom između SAD-a i Kine nešto su što Sony više neće automatski snositi sam, barem bez ozbiljnog razmatranja drugih opcija, poručili su to ovaj tjedan iz japanskog giganta.

Sony je zajedno s rivalima iz Microsofta i Nintenda prošli mjesec uputio službenu pritužbu američkoj vladi na njenu trgovinsku politiku, izjasnivši snažno protivljenje dodatnim tarifama na kineske uvoze u SAD koje Trumpova administracija sada opet najavljuje.

Republikanska vlada pod Trumpovim je vodstvom još prošle godine nametnula 10% uvozne tarife na oko 200 milijardi američkih dolara vrijednih kineskih uvoza, a u svibnju je taj iznos povećala na 25%. Kako Sony proizvodi dobar dio svojeg PlayStation inventara u Kini, japanska tvrtka itekako je zahvaćena trgovinskim sukobom između dvije najjače ekonomije svijeta. Američka vlada sada prijeti dodatnim nametima na oko 300 milijardi dolara do sada neopterećenih uvoza iz dalekoistočne zemlje.

Iako Sony još uvijek nije odlučio o svim detaljima svojeg odgovora na novoeskalirajuće tenzije između SAD-a i Kine, njegov čelni službenik za financije, Hiroki Totoki, bio je vrlo nedvosmislen u svojem jučerašnjem medijskom nastupu, izravno poručivši kako će još jedna prolongacija ekonomskog konflikta naštetiti američkoj privredi i svim njenim potrošačima.

Totoki i dalje inzistira kako dosadašnji trgovinski rat nije znatno naštetio Sonyju, no dodaje kako tvrtka sada razmatra sve svoje opcije, uključujući i premještanje dijela novonastalog financijskog tereta na potrošače. Kako je PlayStation Sonyjeva daleko najveća jedinica po profitu, radi se o najočitijoj podružnici koja bi na nove tarife mogla reagirati povećanjem cijena svojih postojećih i budućih proizvoda, uključujući i nadolazeću PlayStation 5 konzolu.

Lvl8. analizira next-gen gaming konzole

Analitičari su prethodno predviđali kako će nova generacija gaming hardvera u stvari biti najjeftinija do sada u kontekstu povijesnih cijena, no nove tehnologije i trgovinski rat kojemu se ne nazire kraj sada bi mogli poremetiti ta predviđanja. Sony je u svojem prethodnom kvartalu ostvario zaradu od preko dvije milijarde američkih dolara, a PS5 očekuje se već krajem sljedeće godine, baš kao i novi Xbox Scarlett.

I dok ovotjedne gaming vijesti iz inozemstva možda malo zabrinjavaju, trenutačna situacija u Lijepoj našoj puno više obećava, i to poglavito zahvaljujući upravo započetom Esports prvenstvu Hrvatske, novoj inicijativi platforme UVI Play i gaming medija Lvl8. Od kraja prošlog tjedna pa sve do jeseni, učenici i studenti diljem zemlje odmjeravat će snage u Fortnite: Battle Royaleu, FIFA-i 19 i uvijek aktualnom League of Legendsu.

Većina ždrijebova odigrava se online, no velika završnica održat će se u Stablu znanja, tj. zagrebačkom Studentskom centru, i to uz poveću publiku, slavne komentatore i prijenos uživo, kao i nagradne igre, a trošak tog spektakla u potpunosti pokrivaju organizacija i sponzori: Dorina, Shake&Take i Trikoder. Drugim riječima, svi natjecatelji na Esports prvenstvu Hrvatske pristupili su željenim turnirima bez ikakvog plaćanja kotizacija.

Komentari (9)
  • Niste napisali da isto vrijedi i za xbox i za sve ostale proizvode koji su napravljeni u kini.

    31. 7. 2019,   17:46
  • Gluposti,lakomci će uvijek naći razlog za dizanje cijena.

    31. 7. 2019,   17:40
  • Level 8 ko ona klincurija na youtube-u sa fake vijestima.

    1. 8. 2019,   21:30