Obavijesti

Tech

Komentari 24

Najbrža ljudska letjelica otkrit će nam Pluton kao na dlanu

Najbrža ljudska letjelica otkrit će nam Pluton kao na dlanu
3

New Horizons su lansirali 2006. godine, a osim Plutona proučava i Plutonovih pet prirodnih satelita. NASA se već pohvalila najboljim dosad fotografijama Plutona

VIDEO

Ljubitelji astronomije s nestrpljenjem iščekuju 14. srpnja. To će biti jedan od povijesnih dana ljudskog proučavanja Sunčeva sustava jer će upravo tada NASA-ina letjelica Novi horizonti ( New Horizons ) proletjeti pored Plutona, te snimiti taj patuljasti planet (do 2006. je bio smatran 9. planetom). Bit će to vrhunac 9-godišnje misije sonde Novi horizonti, koji se sada nalazi na nešto manje od 1,5 milijuna kilometara do Plutona.


POGLEDAJTE VIDEO: Putanja letjelice "New Horizons"

Pokretanje videa...

24sata 00:29


- Kada dobijemo sljedeće slike s Plutona, s najbližeg prolaza naše letjelice, bit će to fotografije 500 puta bolje rezolucije od zadnje serije što smo primili. To će biti nevjerojatno! - ushićen je Jeff Moore, voditelj NASA-inog tima za fotografije. Letjelica će najbliže Plutonu biti u utorak u 13.49 sati po hrvatskom vremenu.

Već prije nekoliko dana NASA se pohvalila dosad najboljim fotografijama Plutona . Na jednoj od njih vidi se obris srca na površini Plutona.

NASA

- Ovom stranom Plutona dominiraju tri široke regije različite svjetline. Najviše je uočljiva produljena tamna strana na ekvatoru, te veliko svjetlo područje u obliku srca površine od oko 2000 km. Ponad tih regija je polarno područje koje varira u svjetlini - pojašnjava Jeff Moore.

NASA

S brzinom od 58.536 km/h Novi horizonti je najbrži objekt koji je izradio čovjek. Letjelica je lansirana u siječnju 2006. godine, a osim Plutona proučava i Plutonovih pet prirodnih satelita. Također je planirano da sonda nastavi s misijom i nakon prolaska pored Plutona, te snima objekte u Kuiperovom pojasu.

NASA

Letjelica je inače opremljena sa sedam instrumenata koji će prikupiti gomilu podataka o Plutonu i njegovim satelitima. Tako su tu kamere koje gledaju boju, sastav i snimaju termalne mape, instrumenti koji mjere sastav atmosfere Plutona i satelita te oni koji prate solarne vjetrove...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način