Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Po prvi put: Odobrili genetsku modifikaciju ljudskog embrija

None Foto: Reuters

Velika Britanija: I dalje nije dozvoljeno da u ženu usade embrije koji su korišteni u istraživanju. Neki se boje kakve bi posljedice genetska modifikacija imala na djecu

U Velikoj Britaniji je izdana prva dozvola za genetsku manipulaciju ljudskih embrija. Liječnica i znanstvenica Kathy Niakan s instituta Francis Crick zatražila je od nadležne institucije dozvolu i dobila je, piše SkyNews. No znanstvenicima i dalje nije dozvoljeno da u ženu usade embrije koji su korišteni u istraživanju. Neki znanstvenici se boje kakve bi posljedice genetska manipulacija imala kasnije na razvoj djece. 

Spomenuta liječnica s instituta zatražila je dozvolu za istraživanje koje bi odgovorilo na pitanje zašto se oko 50 posto oplođenih jajnih stanica dalje ne razvija. Znanstvenici žele istražiti koji su geni za to krivi i tako u budućnosti izbjeći da se kod umjetne oplodnje događaju pobačaji te žele izbjeći slučajeve u kojima umjetna oplodnja nije uspjela. Ovaj pilot test trebao bi biti proveden na 30 embrija. 

Podsjetimo, britanski je parlament u veljači prošle godine također prihvatio prijedlog “troroditeljske” umjetne oplodnje, odnosno metodu kojom se bolesni mitohondriji (dio stranice koji proizvodi energiju) majke zamjenjuju zdravima davateljice. 

Prošle su godine Kinezi napravi prvi korak u pokušaju modifikacije gena u ljudskim embrijima. Kako bi izbjegli etičke implikacije, tim genetičara predvođen Junjiu Huangom iz Guangzhoua, koristio je samo embrije koji ne mogli doživjeti porod. Huang i njegov tim pokušali su modificirati gen odgovoran za beta-talasemiju, potencijalno smrtonosan poremećaj krvi. Iako su uspjeli modificirati gen, napomenuli su da su otkrili ‘ozbiljne prepreke’ za korištenje iste metode u zdravstvenim aplikacijama.

Komentari (52)
  • Tko je gledao film Gattaca shvatiti će koliko u SF filmovima ima istine, i dobre podloge za budućnost.(ne filmovi kao Star wars to je čista fantazija, Star Trek već da.)

    1. 2. 2016,   14:55
  • Strah od budućnost je tu. Uvijek je prisutan kada je nešto strano i novo u pitanju, a nama laicima nepoznato. Mada koliko god je se bojali možda i u njoj ipak ima ljepšeg života od ovog koji sada živimo. Bez toliko smrtonosnih i nasljednih bolesti. Znanost je grana koja nam treba koristiti ma koliko je se bojali. Ne govorim o igranju "boga" već ukoliko se nešto može spriječiti prije rođenja zašto ne. Ali to je opet na kraju jako daleka budućnost koju većina nas neće niti doživjeti. Generacije koje dolaze na to će gledati kao normalni razvitak ka boljem sutra.

    1. 2. 2016,   15:13
  • zašto se uvjek na "najpametnijim" člancima uvjek skupljaju najgluplji ljudi?

    1. 2. 2016,   20:59