Obavijesti

Tech

Komentari 1

Počinje Pedalfest - trodnevni festival urbanog bicikliranja

Počinje Pedalfest - trodnevni festival urbanog bicikliranja
2

Danas završava prva nacionalna kampanja “Biciklom na posao” u kojoj je više od 660 tvrtki zamijenilo auto biciklom, prešavši 250 tisuća kilometara. Ujedno počinje Pedalfest - festival održivog prometa

VIDEO

Danas se otvaranjem trećeg po redu Pedalafesta - festivala održivog prometa svečano završava prva nacionalna kampanja “Biciklom na posao”. U kampanji je sudjelovalo više od 660 tvrtki i organizacija čiji su zaposlenici zamijenili auto biciklom i prešli više od 250 tisuća kilometara.

Ove godine je rekordan broj gradskih uprava i tvrtki sudjelovalo u prvoj nacionalnoj kampanji poticanja održivog prometa u gradovima. "Sad je već svima jasno da je bicikl siguran način za smanjenje prometnih gužvi, zagađenja i proračunskih ulaganja u promet te da zato valja promicati bicikl kao prijevozno sredstvo i graditi kvalitetniju biciklističku infrastrukturu. Kraj kampanje obilježit ćemo Pedalafestom na kojem će inozemni stručnjaci prenijeti pozitivna iskustva gradova koji su ulaganjem u održivi promet i oduzimanjem prostora automobilima povećali kvalitetu života građana i postali “gradovi po mjeri čovjeka”, izjavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

Pedalafest je trodnevni festival posvećen biciklu i najveći događaj povezan s kulturom urbanog bicikliranja u ovom dijelu Europe! Festival se održava od 2. do 4. lipnja u Centru mladih Ribnjak, parku Ribnjak i u klubu Močvara te je u potpunosti volonterski organiziran. Dnevni program u parku bit će upotpunjen predavanjima, performansima, radionicama, revijom bicikala i zanimljivim radionicama za djecu, a noćni dio nudi bogat glazbeni sadržaj uz filmove, koncerte i DJ-e. Otvorenje festivala je u četvrtak u 19h, a ulaz na sva događanja je besplatan.

“Uz brojne stručne i edukativne sadržaje koji se bave održivim prometom, organizirali smo i bogat zabavni i glazbeni program. Posebno bih istaknula kako smo uspjeli dovesti Grahama Cavanagha, čovjeka koji je od New Yorka napravio čudo i transformirao velike automobilske avenije u pješačko-biciklističke zone,” rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista. 

Tijekom trajanja kampanje “Biciklom na posao” aktivnom podrškom kampanji istaknuli su Koprivnica, Karlovac, Rijeka, Pula i Jastrebarsko te Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koji su podržali kampanju akcijama promicanja putovanja biciklom na posao. Pedalafest su podržali dansko i nizozemsko veleposlanstvo, a glavni doprinos ipak su dali deseci volontera koji prepoznaju ozbiljnost i važnost održivog prometa.

Pedalafest već tradicionalno završava velikom kritičnom masom, biciklističkom vožnjom kroz grad s polaskom u subotu 4. lipnja u 19h iz parka Ribnjak. Više informacija o programu festivala možete doznati na www.pedalafest.eu i Facebook eventu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada