Obavijesti

Tech

Komentari 35

Predstavljamo projekt godine: Niskoenegetska kuća - A do Ž

Predstavljamo projekt godine: Niskoenegetska kuća - A do Ž
7

Kako bismo razbili mitove o zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju obiteljske niskoenergetske kuće

VIDEO


Iako postepeno raste interes i inicijativa za gradnju niskoenergetskih stambenih objekata, najveću prepreku predstavlja nedovoljno informirana okolina. Kako bismo razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju jedne obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu i kroz praksu, na realnom projektu, svim zainteresiranima dostaviti sve potrebne informacije ukoliko se i sami žele upustiti u zelenu gradnju. Našim čitateljima ekskluzivno donosimo projekt: Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG.

Ovaj, dosad najopsežniji projekt 24sata, jedinstven u Hrvatskoj, a i šire, kroz sljedećih 9-13 mjeseci poslužit će kao idealan case-study gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Prikupljat ćemo sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a pritom ćemo na raspolaganju imati znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj bit će nam baza informacija o materijalima, izvođačima, te proizvodima i uslugama brojnih tvrtki u Hrvatskoj čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost. Želja nam je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Ekološki osvještena obitelj Jelušić gradi svoju obiteljsku kuću, a u zagrebačkoj Dubravi najprije će rušiti postojeći objekt,veliki dio materijala dobivenog rušenjem će reciklirati i ponovo ga koristiti u izgradnji novog objekta. Prilikom izgradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi na svjetskom i hrvatskom tržištu, te će se primjenjivati nova tehnologija u segmentu regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda i građevinskog materijala.

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći ćemo kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja). Svrha nam je ovim projektom podići svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje i  opravdati isplativost takve investicije, ponuditi informacije o proizvodima i uslugama, predstaviti partnere koji su važni za kvalitetnu izgradnju i opremanje, pobuditi interes državnih organa za ovu problematiku, i istaknuti dalekosežne ekonomske i ekološke prednosti niskoenergetskih stambenih objekata. Pokazat ćemo da je graditi energetski učinkovite kuće jednostavno i korisniku višestruko  isplativo te da štednja počinje već od prve arhitektonske skice.

Projekt ćemo pratiti iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski proći kroz „checklist” gradnje niskoenergetske kuće. Osim na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, pratite nas iz tjedna u tjedan i kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Je li zelena gradnja marketinški trik ili prijeko potreban trend s ciljem saniranja posljedica dosadašnjeg neodgovornog ponašanja? U sljedećem nastavku „Zelena gradnja kao prijeko potrebni trend“ saznajte koje se akcije poduzimaju u svijetu kako bi se daljnje narušavanje prirodnog balansa zadržalo pod kontrolom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno