Obavijesti

Tech

Počinje projekt godine: Niskoenergetska kuća A-Ž

Počinje projekt godine: Niskoenergetska kuća A-Ž
7

Kako bi razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju ne postoji dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, ekipa 24sata odlučila je pratiti gradnju obiteljske niskoenergetske kuće


Iako postepeno raste interes i inicijativa za gradnju niskoenergetskih stambenih objekata, najveću prepreku predstavlja nedovoljno informirana okolina. Kako bismo razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju jedne obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu i kroz praksu, na realnom projektu, svim zainteresiranima dostaviti sve potrebne informacije ukoliko se i sami žele upustiti u zelenu gradnju. Našim čitateljima ekskluzivno donosimo projekt: Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG.

Ovaj, dosad najopsežniji projekt 24sata, jedinstven  u Hrvatskoj, a i šire, kroz sljedećih 9-13 mjeseci poslužit će kao idealan case-study gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Prikupljat ćemo sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a pritom ćemo na raspolaganju imati znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj bit će nam baza informacija o materijalima, izvođačima, te proizvodima i uslugama brojnih tvrtki u Hrvatskoj čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost. Želja nam je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Ekološki osvještena obitelj Jelušić gradi svoju obiteljsku kuću, a u zagrebačkoj Dubravi najprije će rušiti postojeći objekt,veliki dio materijala dobivenog rušenjem će reciklirati i ponovo ga koristiti u izgradnji novog objekta. Prilikom izgradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi na svjetskom i hrvatskom tržištu, te će se primjenjivati nova tehnologija u segmentu regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda i građevinskog materijala.

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći ćemo kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja). Svrha nam je ovim projektom podići svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje i  opravdati isplativost takve investicije, ponuditi informacije o proizvodima i uslugama, predstaviti partnere koji su važni za kvalitetnu izgradnju i opremanje, pobuditi interes državnih organa za ovu problematiku, i istaknuti dalekosežneekonomske i ekološke prednosti niskoenergetskih stambenih objekata. Pokazat ćemo da je graditi energetski učinkovite kuće jednostavno i korisniku višestruko  isplativo te da štednja počinje već od prve arhitektonske skice.

Projekt ćemo pratiti iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski proći kroz plan gradnje niskoenergetske kuće i njegovu realizaciju. Osim na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, pratite nas iz tjedna u tjedan i kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.