Obavijesti

Tech

Komentari 48

Policijske radare ometaju laseri na modernim automobilima

Policijske radare ometaju laseri na modernim automobilima
2

Laseri koje rabe sustavi automatskoga kočenja i održavanja sigurnosnog razmaka mogu ometati uređaje za nadzor brzine, zbog čega je nemoguće izmjeriti brzinu

VIDEO

Naš kolega, urednik hrvatskog izdanja Auto motor i sporta, Kristijan Tićak, bio je vrlo iznenađen kad ga je policajac prilikom kontrole brzine zaustavio i optužio da ima ugrađen ometač radara, poznatiji kao “jammer”. A vozio je potpuno novi službeni testni automobil Mazdu3! Policajcu je uređaj za kontrolu brzine TraffiPatrol na zaslonu javio pogrešku “Jammed”, koja upozorava na ometanje njegova radara, za što je člankom 283. stavkom 5. predviđena kazna od 2000 kuna. Naravno da naš kolega u automobilu nije imao ugrađen “jammer”, a uz to što je novinar, on je pravnik, pa se slučaj na licu mjesta pretvorio u pravo malo istraživanje. 

Naš kolega i policajac tako su eksperimentalno (mjereći brzinu s uključenim i isključenim sustavima el. sigurnosti) ustanovili ono što je središnjici MUP-a zapravo već dugo poznato, što su nam i potvrdili nakon službenog upita. Naime, laseri koje koriste elektronički sustavi automatskog održavanja razmaka od vozila ispred (tzv. adaptivni tempomati) i sustavi automatskog zaustavljanja na modernim vozilima mogu ometati starije uređaje za kontrolu brzine. 

Policija je to primijetila još na vozilima marke Infiniti i Mazdama CX-5 s ugrađenim ovakvim sustavima prije nekoliko godina, no takvih je vozila vrlo malo na našim cestama, pa se o tome nije puno govorilo. Ali sad je Mazda s kompaktnom “trojkom” ove sustave učinila dostupnim širem krugu kupaca, pa će ih na cestama biti sve više.

Zastarjela tehnologija?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija za kontrolu rabi razne uređaje, poput Pro Lasera III i Famashota, koji uz mjerenje brzine i udaljenosti vozila imaju mogućnost fotografiranja i snimanja videozapisa kao dokaza. Ti moderniji uređaji nemaju problema s laserima na vozilima, no “pištolje” TraffiPatrol, kakvi se rabe već deset godina, zbunjuju takvi sustavi. 

Od videokamera, preko radara i senzora, do lasera

Moderni automobili, čak i niže klase, poput kompaktne Mazde3, opremljeni su gomilom elektroničkih sustava koji za svoje funkcioniranje koriste senzore raznih vrsta, uključujući lasere i visokofrekventne radare. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance