Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pomoć za disleksičare: Splićani osmislili slova za lakše čitanje

Pomoć za disleksičare: Splićani osmislili slova za lakše čitanje
1

OmoType font sustav: Besplatnu aplikaciju za olakšavanje čitanja djeci i ljudima s disleksijom dizajnirali su u splitskoj tvrtki OmoLab uz pomoć stručnjaka

VIDEO

Prije pet godina doznali smo da nam kći ima disleksiju. Bilo mi je nevjerojatno da se o nečemu što pogađa 10 posto populacije tako malo zna i da ima tako malo alata koji bi mogli pomoći. To više što je najčešće riječ o vrlo kreativnim i iznadprosječno inteligentnim klincima, koji imaju drukčiji način obrade informacija, kaže nam Petar Reić iz splitske tvrtke OmoLab, koja je osmislila prilagodljive fontove i besplatnu aplikaciju za djecu s disleksijom.

Kako dodaje, disleksija nosi sa sobom niz benefita i jedan ozbiljan problem - poteškoće s čitanjem. Zbog tih poteškoća, kombiniranim s nerazumijevanjem okoline, ta djeca razvijaju fobiju prema čitanju, te i učenju, što ih priječi da dostignu ono što bi mogli prema svojim kognitivnim sposobnostima i inteligenciji. Reić ističe kako su disleksičari “vizualni mislioci” jer svijet doživljavaju u slikama te imaju potpuno drukčiji pristup rješavanju problema. Stoga, dodaje, i američka NASA ima mnoge zaposlenike s ovim poremećajem.

- Disleksičarima je bitno da im se slični slovni znakovi dobro razlikuju, posebno zrcalni, te smo tome posvetili puno pažnje. U našim fontovima, za razliku od uobičajenih, ostavljeno je dovoljno prostora oko slovnog znaka, a taj prostor može se i povećati, što olakšava prepoznavanje i samo čitanje. Pritom imamo 52 inačice koje korisnik može dodatno prilagoditi sebi - pojašnjava Reić.

OmoReader je mobilna aplikacija, trenutačno u završnoj fazi testiranja, i trebala bi biti dostupna korisnicima ovih dana.

- Proučili smo sva dostupna istraživanja na polju tipografije i disleksije te u font ‘ugradili’ sve ono gdje se ta istraživanja slažu, a ono o čemu postoji nesuglasje ostavili smo samim korisnicima na prilagodbu - pojasnio je Reić, kojem, osim 12-godišnje kćeri, disleksiju ima supruga.

Modele rješenja razvijali su u suradnji sa stručnjacima. Tu su bile uključene profesorice logopedije Ranka Avelini te Nina Kupusović, koja je vodila i testiranje OmoType fonta u suradnji s udrugom Dyxy za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja te Dječjom poliklinikom u Splitu.

Na osnovi rezultata testiranja Marko Hrastovec, ponajbolji domaći tipograf, izradio je finalnu verziju OmoTypea.

- Postoji nekoliko drugih fontova koji su nazivno namijenjeni osobama s disleksijom, međutim, njihova neučinkovitost i nemogućnost prilagodbe bili su okidač za razvoj naših projekata - istaknuo je Reić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...