Obavijesti

Tech

Komentari 2

Pomoćnici u nastavi: Zašto mi ne možemo dobiti božićnice?

Pomoćnici u nastavi: Zašto mi ne možemo dobiti božićnice?

Pomoćnici u nastavi na području Zadraske županije ne dobivaju božićnicu, regres i darove za djecu, što u njihovoj udruzi smatraju otvorenim kršenjem njihovih radnih prava

VIDEO

Odnos odgovornih prema pomoćnicima u nastavi, a  time i prema djeci s teškoćama na nivou Zadarske županije je katastrofalan. Dok pomoćnici u nastavi u mnogim hrvatskim gradovima i županijama ostvaruju pravo na božićnicu, regres i darove za djecu, Zadarska županija očito ne poštuje prava svojih radnika, kaže nam Iva Tadić, predsjednica udruge Pomoćnici u nastavi Hrvatske.
Kako ističe, zadarski asistenti su na županijskoj razini dikriminirani prema kolegama na gradskoj razini.  

U Zadru 2500 kuna više

- Za razliku od nas, pomoćnici u nastavi u osnovnim školama na području Grada Zadra već godinama dobivaju božićnicu i regres. Prošle godine tako su naši gradski kolege i kolegice u Zadru dobivali 1250 kuna božićnice i isto toliko, 1250 kuna regresa, znači ukupno 2500 kuna više. Revoltirani smo činjenicom da smo prethodne školske godine dobili umanjeni iznos božićnice, a regres nismo dobili uopće, iako su sredstva za isplatu bila osigurana. Isplaćene su nam samo božićnice u iznosu od 170 do nekih 300-tinjak kuna, navodno ovisno o satnici. Zakonski se božićnica ne smije umanjivati nego se treba isplatiti u punom iznosu određenom po kolektivnom ugovoru, koji smo svi potpisali, i koji je za sve pomoćnike u nastavi isti, kako smo provjerili u našoj novoosnovanoj Udruzi pomoćnika u nastavi PUN – HR - kažu pomoćnici u nastavi iz Zadra, ali anonimno, jer su uvjereni da nakon istupa u medije više nikad ne bi dobili posao. Iza njih stoji udruga na nacionalnoj razini. 
- Po kolektivnom ugovoru, koji su svi pomoćnici Zadarske županije potpisali, pripada im po zakonu, božićnica, dar za djecu i regres u istom iznosu kao svi zaposlenici pod tim ugovorom. U našoj Udruzi su šokirani činjenicom da pomoćnici u nastavi Grada Zadra imaju sva prava, kao i ostali u zemlji, a  asistentima iz Zadarske županije se ta prava uskraćuju. Osobito stoga što su sredstva za projekte Grada Zadra i Zadarske županije za uključivanje pomoćnika u nastavi iz istog projekta EU fondova ˝Učinkoviti ljudski potencijali˝.  Ista prava i obveze pomoćnika u nastavi vrijede, naime, za cijelu Republiku Hrvatsku - kaže Iva Tadić te dodaje da im je uz sve to, "ukraden" i jedan dan. 

'Ukrali su im i jedan radni dan'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U kontaktu s kolegama iz zadarskih osnovnih škola saznali smo da njihov ugovor počinje 3. rujna 2018., a onih na županijskoj razini  4. rujna 2018, iako su svi došli isti dan na posao. Godinama im se obećavaju ugovori na četiri godine, o čemu se govorilo i pisalo u medijma, koji su naveli da su sredstva za to osigurana, a onda ih uz izliku da su "mediji krivo shvatili“ zapošljavaju od rujna do srpnja svake školske godine. Iznova se svake godine javljaju se na natječaj i strepe hoće li dobiti posao. Tužno je da se ne vrednuju niti njihova znanja i kompetencije, odnosno da se ne vodi računa o radnom stažu i ne pruža se mogućnost profesionalnog usavršavanja - ističe.
Dok nastavnici često odbijaju ići na edukaciju za pomoć učenicima s teškoćama u nastavi, uz izliku da nemaju vremena, pomoćnicima u nastavi niti se ne nudi ta prilika, što znači da se novac koji je već osiguran u tu svrhu baca u vjetar.
- Ne krivimo mi tu same nastavnike, jer zašto bi uopće itko trebao raditi nešto za što nije plaćen, ako je posrijedi dodatan posao. Čudi nas kako to država može blagosloviti, barem se ona treba držati zakona. Sramotno je da mnogi od nas pomoćnika u nastavi ne zarađuju niti blizu hrvatskog minimalca, pa nismo ni kreditno sposobni, niti vidimo budućnost u svome zanimanju. Zbog toga mnogi kolege napuste svog učenika kad nađu bolji posao, a zbog toga pate djeca i njihovi roditelji. Mnogim učenicima s poteškoćama teško se naviknuti na novu osobu, jer su već prihvatili i zavoljeli "starog“ pomoćnika u nastavi. To se osobito odnosi na djecu s poteškoćama iz autističnog spektra - kaže nam predsjednica udruge. Brine je i što, prema pravilniku, pomoćnici koji imaju ugovor o djelu ne trebaju nikakvu edukaciju. 

Novim kolegama dodjeljuju teške slučajeve

- Dodatni pritisak rade nastavnici kojima se ne da prilagođavati gradivo, a što je njihova zakonska obveza, a često i roditelji, koji također vape za potporom ne snalazeći se u situaciji u kojoj njihovo dijete nije isto kao druga djeca. Pomoćnik u nastavi često nema nikakvu potporu. Posao koordinatora u Zadarskoj županiji obavlja osoba koja je nepismena u smislu poimanja rada u školi, rada s učenicima u nastavi, i rada s djecom u poteškoćama u nastavi. Ne vodi se računa kojem pomoćniku u nastavi se dodjeljuje koji učenik, tako se događa da kolegice koje su tek završile edukaciju dobiju učenika sa suspektnom shizofrenijom, psihotičnim napadajima, agresivnim porivima prema sebi i drugima, u paketu s ocem zlostavljačem, ili domsko dijete u srednjoj školi s izraženim agresivnim ponašanjem.  Događa se da se pomoćnici u nastavi, osobito u većim školama, s koordinatorom na nivou škole vide isključivo jednom mjesečno kad predaju mjesečne izvještaje. Školski koordinatori znaju otvoreno reći: „Nemam vremena za to i nisam za to plaćen ili plaćena“. A na edukaciji nam je rečeno da su naši koordinatori ugovorom obvezatni izdvajati određen postotak svog radnog vremena za rad s učenicima s teškoćama i njihovim pomoćnicima u nastavi - kaže Tadić.  
- Zabrinuti smo netransparentnim načinom na koji se raspolaže novcem koji je EU osigurala za učenike s poteškoćama i nas pomoćnike. Jer jedino zadovoljan pomoćnik u nastavi može biti adekvatan primjer i potpora učeniku s teškoćama. Zajedno dokažimo da "Inkluzija, korak bliže društvu bez prepreka“, nije sam slogan nego zadarska i hrvatska stvarnost te civilizacijski doseg 21. stoljeća - zaključuju.

Nemaju ugovor na 12 mjeseci

Odgovorio im je  Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije.
- Prilagođavanje programa za učenike s teškoćama je u nadležnosti školskih ustanova. O ovome cjelovit odgovor možemo imati kad svim školama uputimo pitanje i zatražimo očitovanje. Pomoćnici u nastavi nisu pomoćnici  nastavniku, već pomoćnici učeniku. Pomoćnici ne pomažu nastavniku u realizaciji odgojno-obrazovnog rada, već pomažu učeniku da učenik može ravnopravno sudjelovati u odgojno-obrazovnom procesu. Regres i božićnica se isplaćuju razmjerno satima rada i roku trajanja ugovora, prema uputama i formuli prema kojoj nije moguće isplatiti puni iznos božićnice ili regresa jer pomoćnici nažalost imaju ugovor na manje od 12 mjeseci u godini i nemaju svi punu satnicu od 40 sati radi tjedno.
Stručno usavršavanje zaposlenika škole financira se na zahtjev škole i sukladno raspoloživim sredstvima. Bilo je slučajeva da je na zahtjev pomoćnika bio odobren i financiran službeni put na takvo usavršavanje. Cijena rada pomoćnika u nastavi je 32 kune bruto po satu, odnosno, 25,60 kuna po satu. Takva je cijena kod svih pomoćnika. Rokovi važenja ugovora o radu bili su objavljeni javnim pozivom: u trajanju nastavne godine  2018/2019. Nije bilo moguće sklapati ugovore na razdoblje dulje od zadnjeg dana nastavne godine, a to je sredina lipnja - stoji u odgovoru resornog pročelnika Šimića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'