Obavijesti

Tech

Komentari 14

Pompeji: Lica strave koja je vulkan 'zaledio' za vječnost

Pompeji: Lica strave koja je vulkan 'zaledio' za vječnost
1

Prije točno 267 godina blizu Napulja je slučajno otkriven grad čije je tajne punih 16. stoljeća skrivao pepeo koji je izbacio vulkan Vezuv i zauvijek ga poslao u povijest

VIDEO

Pompeji su ušli u legendu ne samo zbog toga što ih je uništila erupcija Vezuva 24. kolovoza 79. godine već i zbog toga što je kombinacija vrućine i pepela sačuvala tijela brojnih stanovnika grada kroz punih 16 stoljeća. Njihova tijela kasnije su dodatno zaštićena gipsom , a znanstvenici su cijelo ovo ljeto proveli skenirajući ih najnovijim CT skenerima.

Najnovije tehnologije znanstvenicima su omogućile da tijela ispod gipsanih kalupa vide u sve tri dimenzije i da žrtve stravične erupcije napokon 'dobiju' svoja lica.

Skenirano je ukupno 86 očuvanih tijela, a jedno od najočuvanijih je i tijelo četverogodišnjeg dječaka koji je, sudeći prema položaju tijela, bio pri svijesti kada je vulkan eruptirao. Njegovo je tijelo pronađeno uz roditelje i tijelo još jednog mlađeg djeteta koje je pronađeno u položaju sna u naručju svoje majke, piše Daily Mail .

Profimedia

Nove snimke toliko su detaljne da možemo vidjeti i odjeću koju je dječak imao na sebi, ali i njegov kostur. S druge strane, ni na jednoj žrtvi očuvani nisu ostali nos i oči koje je razgradila kombinacija pepela i vrućeg zraka.

Veliko skeniranje obavljeno je za potrebe nadolazeće velike izložbe pod imenom 'Pompeji i Europa'.

Profimedia

- Rad na ovim ostacima može biti vrlo dirljiv. Iako je prošlo gotovo dvije tisuće godina, to su nekada bila djeca, majke i cijele obitelji. To je ljudska arheologija, ne samo arheologija, izjavila je konzervatorica Stefania Giudice za Daily Mail .

Smrt, zaborav i novo otkriće Pompeja

U kolovozu 79. godine aktivirao se vulkan Vezuv i u zrak izbacio ogromne količine pepela. Nakon 18 sati u zraku, pepeo se počeo spuštati i šest je sati prekrivao grad i njegovu okolicu u radijusu od 70 kilometara. No, konačna presuda gradu i njegovim stanovnicima stigla je u obliku - vrućeg zraka . Naime, područje u radijusu od deset kilometara oko vulkana 'spržile' su temperature više od 200 °C . Iako su bili sklonjeni u svojim kućama i zgradama, građani Pompeja doživjeli su trenutačnu smrt.

VIDEO

Nešto kasnije, grad je zatrpao mulj pri brzini od 160 kilometara na sat. Nakon toga vidljive su ostale samo najviše zgrade u Pompejima.

Područje oko vulkana preostali ljudi u potpunosti su napustili u desetljećima nakon stravične erupcije. Ime i lokacija Pompeja zaboravljeni su. Njih je konačno i sasvim slučajno 1748. godine otkrio španjolski vojni inženjer Rocque Joaquin de Alcubierre , a iskapanja i istraživanja nastavila su se i kroz naredna stoljeća, sve do danas.

Profimedia

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković