Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poruke kakve je slao Varga je mogao doma napraviti bilo tko

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL 3

Pomoću dostupnih aplikacija, u par minuta smo napravili iste poruke poput onih koje su Ivica Todorić i Zdravko Mamić predstavili kao stvarne, a zbog čijeg je lažiranja uhićen Franjo Varga

Klupko istrage oko lažnih poruka kojima je na bombastičnoj konferenciji mahao Zdravko Mamić, predstavljajući ih kao autentične dokaze dogovaranja između Dinka Cvitana i Tamare Laptoš, dovelo je do uhićenja Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara. 

Zdravko Mamić tada je imao poruke koje su bile isprintane na papiru, a slične poruke dobio je i Ivica Todorić koji ih je proslijedio Ivanu Zvonimiru Čičku. U njima je pak bio navodni dokaz da su premijer Andrej Plenković i Martina Dalić dogovarali preuzimanje Agrokora.

AFERA LAŽNI SMS-OVI Uhićen Tolušićev vozač i Vasin kum: Dojavio je Vargi o istrazi

Istražitelji su tada za jedne i za druge tvrdili da su nevjerodostojne, što se i potvrdilo istragom. Iako je Varga bio informatičar, za izradu ovakvih poruka nije potrebno posebno znanje.

Postoje razne dostupne aplikacije kojima se mogu lažirati poruke, a mi smo koristili veoma jednostavnu iphonefaketext.com.

Sve veoma jednostavno funkcionira. Upišete ime koje želite, izaberete datum i vrijeme. Onda pišete tekst i samo birate hoće li biti poruka "primljena" ili "poslana". Na kraju snimite fotografiju i možete je isprintati na papir. Bez problema smo napravili skoro identične navodne razgovore kao one koje su Todorić i Mamić predstavili kao neoborive dokaze. Dodatno, morali smo biti i malo satirični.

"SVI BI TREBALI BITI KAŽNJENI" Tolušić: Nisam znao do jutros da je moj vozač dojavio Vargi...

Objavljujemo lažnu korespondenciju između Dinka Cvitana i Andreja Plenkovića, ali i lažnu korespondenciju između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Još jednom napominjemo da su ove poruke izmišljene i satirične i služe samo kao ilustracija za raskrinkavanje.

Komentari (49)
  • Ovo bi bolje dijete od 5 god smislilo

    26. 9. 2018,   23:00
  • evo jedne grbave iz nijegovih dubina korijenja '' slušaj momak , visoko sofisticisane kamere su out '' -- ,,, kreni .... 'prijem' ___ može r. , kemijamo ___ dećki pokret ;;;;, ostalo je povijest !!

    26. 9. 2018,   19:22
  • Moze svako? pa na takve fore laznih dokaza kojima je mahao Mamic i Todoric pokusavaju se izvuci i proci nekaznjeno.. Sve to do i jednog koji je povezan u ovu SMS aferu treba posteno zatvorskim kaznama oderati pa da vidis da li ce jos i jedan lopov--prevarant korumiprani i kontroverzni poduzetnik pokusat ovakvo sto ..Postanimo konacno pravna drzava u kjoj su zakoni za sve jednaki, da su pred zakonom i sudom svi jednaki a ne da prevaranti -lopovi i kriminalci prolaze nekaznjeno..

    26. 9. 2018,   20:55