Obavijesti

Tech

Komentari 1

'Poticat ćemo igre, a ulaganja stranaca nose i povrat poreza'

'Poticat ćemo igre, a  ulaganja stranaca nose i povrat poreza'
1

Ministrica kulture je komentirala novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima i rekla da će potpore za igre biti moguće novim pravilnikom HAVC-a, a strana ulaganja omogućit će korištenje povrata poreza

VIDEO

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišla je u četvrtak jedan od najvećih gaming sajmova i festivala - Reboot InfoGamer, čije se sedmo izdanje odvija od 21. do 25. studenoga u osam dvorana Zagrebačkog velesajma, istaknuvši  kako su donošenjem novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima video igre prvi put uključene u definiciju audiovizualne djelatnosti.

Budućnost hrvatskog gaminga je svijetla, ali nedostaje ljudi
Budućnost hrvatskog gaminga je svijetla, ali nedostaje ljudi

Ministrica i državni tajnik Krešimir Partl susreli su se s direktorom Reboot InfoGamera Damirom Đurovićem, predsjednikom Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) Andrejom Kovačevićem te izlagačima i kreatorima videoigara iz Hrvatske, među kojima i s predstavnicima tvrtke Gamepires, koja je ostvarila velik uspjeh svojom posljednjom videoigrom SCUM, prodanom u više od milijun primjeraka. Razgovarali su i s predstavnicima Croteama, najvećeg i najstarijeg studija za razvoj igara u Hrvatskoj koji slavi 25 godina postojanja, priopćeno je iz Ministarstva kulture RH.

Kao segment audiovizualnih djelatnosti videoigre su prvi put uvedene novim Zakonom o audiovizualnim djelatnostima, čime se stvorio pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije, ističu iz Ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izmjenom zakona, odnosno donošenja novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima prvi put smo uključili video igre u definiciju audiovizualne djelatnosti. Prepoznajemo tu brzorastuću granu kulturne i kreativne industrije koja u Hrvatskoj postiže izniman rast, u smislu vrijednosti industirje, broja tvrtki i broja zaposlenih. Omogućili smo da se kroz naše sustave potpore prepoznaju autori i tvrtke koje se bave video igrama. Već smo na natječaju za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama financirali tri tvrtke koje se bave video igrama - izjavila je ministrica kulture Obuljen Korćinek.

"Nakon što bude donesen novi pravilnik o poticajima u okviru HAVC-a", dodala je, "bit ćemo u mogućnosti osigurati i potpore za stvaranje umjetnički i kulturno vrijednih video igara, uz to da će cijela industrija video igara moći participirati u našem sustavu poticaja, ako se dogode ulaganja stranih tvrtki, kao i u slučaju filmova bit će moguće koristiti povrat poreza 25, odnosno 30 posto".

Iz Ministarstva kulture podsjećaju da hrvatska industrija videoigara bilježi izniman rast i jedna je od rijetkih industrija koja gotovo sav svoj prihod zasniva na prodaji na globalnom tržištu. Naime, glede prihoda i broja zaposlenih bilježi se rast od 50 posto.

Javnim pozivom „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ Ministarstvo kulture RH osiguralo je sredstva za jačanje kapaciteta i konkurentnosti gospodarskih subjekata koji se bave razvojem i proizvodnjom videoigra od kulturnog i umjetničkog značenja, dok će se programska potpora razvoju i proizvodnji videoigara osigurati kroz sufinanciranje audiovizualnih djelatnosti sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Profesionalci se na finalu A1 Adria lige bore za 24.000 eura
Profesionalci se na finalu A1 Adria lige bore za 24.000 eura

 Uvođenjem videoigara u audiovizualne djelatnosti omogućuje se poticanje i sufinanciranje videoigra od kulturnog i umjetničkog značenja te edukativnih videoigara koje mogu pridonijeti razvoju i promociji kulturnog identiteta.

 Osiguravanjem potpore za razvoj i proizvodnju videoigara potiče se razvoj kvalitetnog sadržaja od umjetničkog, kulturnog i edukativnog značenja u skladu s digitalnim navikama suvremenog društva, navode iz Ministarstva kulture RH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle