Obavijesti

Tech

Komentari 13

Potpredsjedniku Samsunga pet godina zatvora zbog korupcije

Potpredsjedniku Samsunga pet godina zatvora zbog korupcije
1

Lee, nasljednik jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, priznao je da je dao novac, no zanijekao je da je zauzvrat tražio ikakvu podršku ili protuuslugu od vlade.

VIDEO

Južnokorejski sud osudio je u petak potpredsjednika Samsunga Jay Y. Leea na pet godina zatvora zbog korupcije u političkom skandalu koji je potresao zemlju i doveo do opoziva donedavne južnokorejske predsjednice.

Središnji sud u Seulu donio je presudu sukladno optužnici protiv 49-godišnjeg Leea, koja se odnosila na sudjelovanje u korupcijskoj aferi, a protezala se od optužbi za podmićivanje do onih za krivokletstvo. Između ostalog, skandal je u ožujku doveo i do odluke ustavnog suda o opozivu južnokorejske predsjednice Park Geun-hye,

Lee, koji je poricao da je počinio išta protuzakonito, nalazio se u pritvoru od veljače ove godine i bio je suočen sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Južnokorejski sud proglasio je Leea krivim za plaćanje mita bliskoj prijateljici bivše predsjednice Južne Koreje. Utvrđeno je da je pronevjerio više od pet milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lee, nasljednik jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, priznao je da je dao taj novac, no zanijekao je da je zauzvrat tražio ikakvu podršku ili protuuslugu od vlade.

Osim Leea, južnokorejski sud je zbog mita i pronevjere podigao optužnice protiv još četvero izvršnih direktora Samsunga.

Južnokorejski parlament je u prosincu opozvao predsjednicu Park zbog optužbi da je u dosluhu s dugogodišnjom prijateljicom Choi Soon-sil vršila pritisak na velike korporacije, uključujući Samsung, da doniraju novac u fondove koji se kasnije koristio za predsjedničine političke inicijative.

Park se više puta ispričala zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

Kći vojnog diktatora Park Chung-Heea, 65-godišnja Park postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri. 

No, skandal u čijem se središtu našla njezina prijateljica nagnao je milijune ljudi da izađu na ulicu i traže njezin odlazak, a u javnosti je porastao i bijes prema najvećim južnokorejskim kompanijama, poznatijima kao 'chaebols'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle