Obavijesti

Tech

Komentari 0

Povele smo srednjoškolce na krstarenje po raznim muzejima

Povele smo srednjoškolce na krstarenje po raznim muzejima
1

U svakome muzeju nakon razgledavanja održali su radionice na drukčiju temu i s drukčijom metodom. Tako su đake kroz Tiflološki muzej proveli s povezom na očima...

VIDEO

Muzeji imaju baštinu koju mlađim generacijama samo treba predstaviti na drukčiji način. Treba pronaći kanale putem kojih se sve to znanje i baština može njima prenijeti na zanimljiv  način, kaže Dajana Batinić, jedna od organizatorica projekta Kruzej - kroz muzeje jednaki.

Projekt je osmislilo sedam kolegica sa smjera muzeologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ideja je proizašla nakon što im je profesor dao da osmisle projekt iz njihova područja interesa koji će ujedno biti društveno koristan.

Drugačiji i drugi

- Otišle smo na kavu i ideje su počele frcati. U početku smo htjele surađivati s četiri fakulteta, a kad nam se pridružila kolegica Dajana, onda smo uključile i Muzej grada Zagreba - govori nam Tea Matijević, jedna od organizatorica. Dodaje kako ih je najviše iznenadilo koliko se ljudi htjelo uključiti u projekt.

- Bile bismo presretne da se samo jedan muzej odazvao. Kad su nam svi potvrdili suradnju, tad smo osmislile ime Kruzej kao ‘kruzanje kroz muzeje’ - objašnjava Tea. Cilj im je bio učenicima predstaviti muzeje kao kulturne ustanove u koje su uvijek dobrodošli i u kojima se mogu zabaviti i proširiti svoje znanje. Temom jednakosti pokušale su osvijestiti učenike o problemu nejednakosti u društvu i da ih senzibiliziraju prema drugim kulturama i običajima. S učenicima prvog razreda XI. gimnazije prošli su pet muzeja.

Kroz muzej s povezom

U svakome muzeju nakon razgledavanja održali su radionice na drukčiju temu i s drukčijom metodom. Tako su đake kroz Tiflološki muzej proveli s povezom na očima.

- Vodila sam ih u koloni i na kraju smo im dali da dodirnu tri predmeta - Zlatnu bulu, masku srama i grb Zagreba. Iako nisu sve precizno prepoznali, zabavili su se i bilo im je interesantno - govori Dajana o zanimljivu iskustvu. Polaznici projekta uživali su u svim radionicama, a najviše im se svidjela debata koju su vodili u Hrvatskom školskome muzeju o pitanju školskih odora. 

- U debati su uživali. Poslije su nas ispitivali jesmo li pripremili još tema za debatu, tako da nam je drago da su u cijelom projektu dobili znanje iz više polja - govori Tea. 

Kao jedini problem navode nedostatak vremena. 

Treba ih zaintrigirati

- Imale smo samo jedan semestar, nažalost. Zadovoljne smo i ovako, ali da smo imale više vremena, sigurno bismo još toga dodale i nešto bismo promijenile - objašnjava Dajana. Iako znaju da ovakav projekt ne može postati dio nastave, nadaju se kako će jednog dana možda postati izborni te da će ga učenici moći sami odabrati. 

- Nikad ne bismo tjerale učenike da ovo odrade. Vjerujem da ih treba zaintrigirati i, ako ih to zanima, onda im ponuditi nove načine kroz koje će upoznati muzeje - završava organizatorica Mia Maros. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto