Obavijesti

Tech

Komentari 126

Apple otkrio novi iPhone: 'On ima najbrži procesor na svijetu'

Apple otkrio novi iPhone: 'On ima najbrži procesor na svijetu'
15

Uz Apple Arcade i TV+ servise za gaming i filmove i serije, Apple je večeras predstavio napredniji sat, tablet te novu generaciju iPhonea

VIDEO

Kao što se najavljivalo, Apple je večeras predstavio tri nova iPhonea koji u prodaju kreću za 10 dana, ali i poboljšani sat te novi iPad. Apple kreće snažno i u streaming servise sa gaming uslugom Arcade te TV+ servisom punim novih serija i filmova. 

Telefoni su dobili niz novih mogućnosti, no nije bilo ni govora o 5G, 90 Hz osvježavanju ekrana, bežičnom punjenju drugih uređaja ili senzoru otiska prsta unutar ekrana. Sve su ovo detalji i tehnološke inovacije koje smo već vidjeli na cijelom nizu konkurentnih telefona.

iPhone 11 dolazi u šest boja sa ekranom od 6,1 inča. On dolazi s dvostrukom kamerom od 12 megapiksela. Obje su širokokutne, no dodatna kamera ima još širi kut. Tu je i posebni noćni mod, a pohvalili su se i 4K snimkama s optičkom stabilizacijom. Poboljšali su i prednju 12 mpx kameru koja je dobila širi senzor te 4K video snimanje i slow-motion snimanje.

Novi iPhone dobio je A13 Bionic procesor za koji ističu da je najbrži u telefonu te su se usporedili s rivalima iz Huaweija, Qualcomma, ali ističu i da je njihov A13 čip s najbržom grafikom u telefonu. Njegova cijena će biti 699 dolara.

iPhone 11 Pro dolazi s dodatnom kamerom i u dvije dijagonale. Tri nalaze se u kućištu koje podsjeća na Huawei Mate seriju, samo što su kamere gurnute u kut ekrana, a treća je također sa senzorom od 12 megapiksela, ali radi se o telefoto kameri.

Iz Applea se hvale i kako je novi A13 Bionic procesor s 8,5 milijardi tranzistora najučinkovitiji dosad, pa troši manje energije. To bi trebalo omogućiti do 4 sata više korištenja na iPhone 11 Pro, dok bi Max trebao donijeti još 1 sat ekstra. 

iPhone 11 Pro starta od 999 dolara, a iPhone 11 Pro Max od 1099 dolara. U prodaju kreću od 20. rujna.

Sat dobio bolji ekran

Appleov sat pete generacije ima novi ekran koji će sada napokon dobiti i mogućnost da bude stalno uključen.  Ugradili su mu i kompas kako bi lakše vidjeli gdje se nalazimo na kartama na satu, a uz kompas bi i vježbanje trebalo biti lakše. Poboljšali su i hitne servise. Baterija i dalje traje cijeli dan.

Sat je uključen u nove istraživačke studije, a Tim Cook je istaknuo kako su uzbuđeni zbog utjecaja koji njihova aplikacija Research može imati na zdravlje. Naravno, sat je dobio i još više dizajnerskih opcija. GPS verzija startat će s cijenom od 399 dolara, a verzija s mobilnom podrškom od 499 dolara.

Novi iPad 7. generacije dobio je 10,2-inčni Retina ekran, koji je pola inča veći u odnosu na prethodnika. Pogoni ga A10 Fusion čip, zadržao je Touch ID, a ima i kameru od 8 megapiksela. Navodi se da baterija traje 10 sati i u prodaju kreće po cijeni od 329 dolara.

Apple TV+ novi je streaming servis koji se želi izboriti za mjesto među Netflixom, Disneyjem i drugim rivalima, a među novim naslovima premijerno su prikazali najavu za vlastitu seriju See u kojoj glumi Jason Momoa.  Prve serije na TV+ će biti dostupne od 1. studenog, a svakog mjeseca dodavat će nove naslove. Servis će koštati 4,99 dolara mjesečno i bit će dostupan u više od 100 zemalja. No, Tim Cook je najavio i kako će svi novi kupci telefona, tableta ili Macova dobiti Apple TV+ besplatno na godinu dana.

Apple Arcade bio je prvi novitet iz Applea večeras, a radi se o gaming servisu za mobitele, računala i televizore koji bi u startu trebao stići sa više od stotinu novih igara. Nove igre trebale bi stizati svaki mjesec. Stiže 19. rujna u više od 150 zemalja, a koštat će 4,99 dolara mjesečno.

iPhoneu se predviđa pad prodaje?

Appleov šef Tim Cook od 19 sati predstavlja nove modele iPhonea, a očekuju se tri koji bi trebali dijeliti ime iPhone 11. Uz njih, Apple predstavlja i cijeli niz drugih noviteta.

Novi su tako iPhone 11, 11R i 11 Pro, koji će zamijeniti modele XS, XR i XS Max. Može se računati na novi procesor i bolje kamere te iOS 13. 

No, pouzdani analitičar Ming-Chi Kuo objavio je dan uoči lansiranja kako iPhone 11 neće podržavati Apple Pencil olovku, a neće biti ni prelaska na USB-C, dvije stvari koje su se često spominjale u glasinama. Isto tako, na kraju se čini i da neće biti ništa od dvosmjernog bežičnog punjenja. U Appleu navodno nisu bili zadovoljni performansama, a radi se o mogućnosti telefona da puni druge uređaje, prenosi 9to5Mac.

Ono što bi trebalo biti sigurno je brzi punjač koji će sada dolaziti s telefonima, ali modelima 11 i Pro, dok će iPhone 11 R zadržati spori punjač.

Isto tako, Kup prognozira da će prodaja iPhonea 11 pasti za 5 do 10 posto u odnosu na prošlu godinu zbog manjka inovativnih značajki koje bi privukle kupce.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle