Obavijesti

Tech

Komentari 30

Pravi Super SUV: Lamborghini Urus ubrzavat će poput rakete

Pravi Super SUV: Lamborghini Urus ubrzavat će poput rakete
6

Auto od 0 do 100 km/h ubrza za samo 3,6 s i postiže maksimalnih 305 km/h. Prodaja Urusa započinje na proljeće, a osnovni će model u Njemačkoj stajati 204.000 eura.

VIDEO

Nakon mnogo najava i dugog iščekivanja novi Lamborghinijev SUV Urus konačno je ugledao svjetlo dana. Lamborghini ipak time nije postao prvi veliki proizvođač supersportskih automobila koji je napravio svoj SUV. Naime još dugo prije Lamborghinija postojao je – također Lamborghini. Svoj SUV imali su još prije tridesetak godina kada se proizvodio monstruozni LM002. Također Porsche već desetljeće i pol žari i pali svojim Cayenneom, a u međuvremenu su se u igru s ekstremno jakim i brzim SUV-ovima uključili i Bentley pa čak i Alfa Romeo čiji Stelvio Quadrifoglio trenutno drži rekord Nürburgringa kao najbrži SUV.

Zbog konkurencije koje je mnogo jača nego na prvu pomislite, Lamborghini je, da bi se istaknuo morao napraviti nešto zaista posebno, prvi Super-SUV. Ono što su Lamborghinijevi automobili među drugim sportskim modelima to je Urus među SUV-ovima. Ističe se fascinantnom pojavom ali i impozantnom snagom. Ima 4-litreni V8 biturbo motor porijeklom iz Audija i razvija 650 KS i 850 Nm okretnog momenta. Prosječnoj potrošnji od 12,7 l/100 km nitko ne vjeruje, no zato prilično uvjerljivo zvuče podaci o drugim performansama. Auto od 0 do 100 km/h ubrza za samo 3,6 s i postiže maksimalnih 305 km/h. Time je najbrži na svijetu i u pogledu ubrzanja i u pogledu maksimalne brzine, no niti konkurencija nije osjetno sporija. Alfa Stelvio do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi, a Bentley Bentayga juri 301 km/h. Ipak, Urus bi se iznad svih konkurenata trebao isticati superiornim voznim osobinama.

Automobil je nastao na istoj platformi kao i Bentley Bentayga, Audi Q7 i Porsche Cayenne i prilično je težak. Ima čak 2154 kilograma, no za svoju masu bi se trebao nevjerojatno dobro voziti. Ima ogromne karbonske kočnice, naplatke do 23" i specijalne Pirelli P Zero Corsa gume. Može se birati između šest različitih programa vožnje Strada (Cesta), Sport, Corsa (trkaća staza), Terra (zemlja), Sabbia (pijesak) i Neve (snijeg).

U unutrašnjosti se ističe Infotainment sustav s dva velika zaslona, a uz nadoplatu je moguće dobiti Bang & Olufsen audio sustav s 21 zvučnikom i 1700 W. Naravno, luksuz je na najvišoj razini, sve je prepuno najfinije kože i drugih plemenitih materijala. Ponuda prostora je raskošna, što i ne ćudi s obzirom na ogromnih 511 cm dužine.

Prodaja Urusa započinje na proljeće, a osnovni će model u Njemačkoj stajati 204.000 eura.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama