Obavijesti

Tech

Komentari 7

Pravo čudo tehnike: Britanski ‘Ratnik’ za Jadran bez plastike

Pravo čudo tehnike: Britanski ‘Ratnik’ za Jadran bez plastike
1

Greenpeaceov Rainbow Warrior III na našoj obali upozorava kako tone plastike plutaju Sredozemnim morem. Postiže maksimalnu brzinu od 13 čvorova. Trup broda dugačak je 58 metara

VIDEO

Plastika za jednokratnu uporabu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Stanje je alarmantno i tome moramo stati na kraj, istaknula je u utorak na Greenpeaceovu brodu Rainbow Warrior III Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje “Više Mediterana, manje plastike”. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Greenpeaceov brod "Rainbow Warior III" po Jadranu lovi plastiku Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on 11. srpnja 2017

Brod je u riječku luku uplovio u ponedjeljak, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog Rainbow Wariora 1985. Brodom je tad zapovijedao i današnji kapetan i aktivist Peter Willcox. U riječku luku su stigli kako bi ukazali na problem plastike koja plovi u morima i oceanima. 

- Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna. Trebaju joj stotine godina da se razgradi. Najezda plastike pretvara mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnome moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnome moru već sad pluta 1455 tona plastike - upozorio je na alarmantno stanje Willcox.

Prije Hrvatske brod je posjetio Španjolsku i Italiju, a nakon Rijeke isplovit će prema južnodalmatinskim otocima, koji su posebno na udaru, te potom za Grčku i Bugarsku.

Od svog dolaska u Hrvatsku Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana za korištenje obnovljivih izvora energije. Prvi Rainbow Warrior nazvan je “Sir William Hardy”, a sagrađen je 1955. godine.

Prva misija bila mu je suprotstavljanje komercijalnom lovu kitova na Islandu.

Drugi se borio protiv klimatskih promjena i drugih nedjela protiv okoliša. Pomagao je žrtvama tsunamija 2004. u jugoistočnoj Aziji. Izgrađen je 1957. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način