Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pretjerano igranje žele staviti na listu psihičkih poremećaja

None Foto: 24sata.hr

Svjetska zdravstena organizacija želi pretjerano igranje koje je izvan kontrole staviti na listu psihičkih poremećaja, a ova je namjera izazvala i lavinu reakcija

Svjetska zdravstvena organizacija planira staviti pretjerano igranje videoigara, odnosno ovisnost o igrama, na listu mentalnih poremećaja, a ovakav potez navukao je lavinu reakcija i bijesa na društvenim mrežama. 

Gaming poremećaj našao se na listi klasifikacije poremećaja WHO-a koja bi trebala biti objavljena sljedeće godine, a u njemu se opisuje kako poremećaj karakterizira učestalo igranje koje može biti offline ili online, a obilježeno je nedostatkom kontrole nad igranjem i davanjem prioriteta igrama do te mjere da one preuzimaju glavnu ulogu nad svim ostalim životnim interesima i dnevnim aktivnostima ili eskalacijom igranja usprkos negativnim posljedicama. 

Foto: Call of Duty

Vladimir Poznyjak iz WHO-a pojasnio je za Independent da mnogi nemaju poremećaj iako se često igraju, ali da pretjerano igranje može imati štetne posljedice na mentalno zdravlje. Odnosno, FIFA s prijateljima svakog vikenda ili sat vremena opuštanja uz Call of Duty tu i tamo nisu dovoljni da bi netko rekao da imate poremećaj, ali ako se to pretvori u noćne maratone u kojima počnete izostajati s posla tada bi to mogli i biti znakovi problema. 

AKTIVNOST JE KLJUČ Super Mario ili klavir: Što bolje pomaže u borbi s demencijom?

Ova je najava izazvala lavinu reakcija u kojima se neki pitaju treba li ovo uopće smatrati zdravstvenim pitanjem, a isto tako neki su komentirali i kako bi se ovako nešto liječilo.

Komentari (70)
  • Ja sam gamer i uopće nisam bijesan. Drago mi je da i ja imam dijagnozu psihičkog poremećaja. Već sam mislio da sam jedini u Hrvatskoj bez nje.

    29. 12. 2017,   08:13
  • I gledanje televizije po cijeli dan je psihicki poremecaj.I to stavite na popis.Ja ne mogu gledati svoju staru kako vegetira po cijeli hebeni dan pred televizorom.Nikakve hobije i interese nema.Nitko je ne posjecuje.Samo polako propada.Ne moze 10 sekundi bez televizije.

    29. 12. 2017,   09:31
  • Vid minusa :D, jel to ovi sto vise po birtijama i kladarama i to ne smatraju psihickim poremecajem :D

    29. 12. 2017,   09:34