Obavijesti

Tech

Komentari 0

Prijavi se i ti: Europski kviz o novcu nas je odveo u Bruxelles

Prijavi se i ti: Europski kviz o novcu nas je odveo u Bruxelles

Nastavnici mogu prijaviti učenike za natjecanje do 14. ožujka 2019. u 12 sati na www.hub.hr. Nacionalni kviz održat će se 20. ožujka, a pobjednici će sudjelovati na finalnom natjecanju u Bruxellesu u 7. svibnja.

VIDEO

Dionice i dugovi, to nam je bilo najteže, a pitanja o sigurnosti na internetu najbrže smo riješili, kažu nam Šibenčani Niko Perica (16) i Roko Petković (16).
Učenici 2. razreda šibenske Gimnazije Antuna Vrančića lani su bili hrvatski predstavnici na finalu Europskog kviza o novcu, koje je bilo u svibnju u Bruxellesu. Niko i Roko ostvarili su iznimno dobar rezultat, bili su šesti medu 50 učenika iz 25 europskih zemalja. Njihov uspjeh još je veći kad se uzme u obzir da je “Europski kviz o novcu” lani u Hrvatskoj organiziran prvi put.
S obzirom na dobra iskustva, kao i vrlo velik broj učenika koji su sudjelovali lani, Hrvatska udruga banaka (HUB) kviz organizira i ove godine, a baš danas, 26. veljače, pocinju prijave za ovogodišnje natjecanje.

U HUB-u, koji kviz o novcu organizira uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, svjesni su važnosti financijske pismenosti medu mladima.


Financijska pismenost je osnovan preduvjet za financijsku sigurnost u cijelom životu. Financijski pismeni ljudi neće se zaduživati po vrlo nepovoljnim uvjetima niti će postati žrtvama bilo kakvih financijskih prevara. Osim toga tržišta financijski nepismenih naroda mnogo su nestabilnija. Na takvim tržištima potrošači se zadužuju preko svojih mogućnosti, a nisu informirani o svojim obvezama ili opcijama. Financijska tržišta diljem svijeta ubrzano se razvijaju zbog globalizacije, pa financijska pismenost postaje sve važnija.
A Roko i Niko, koji polaze matematički smjer u svojoj gimnaziji i planiraju se nastaviti školovati u tom području i na fakultetu, u ovome kvizu vidjeli su velik izazov.

Kviz će se održati na nacionalnoj i europskoj razini putem YouTube kanala na poznatoj platformi Kahoot!


- Nastavnica povijesti malo nas je ‘gurnula’ da se prijavimo. Kako su se za hrvatsko natjecanje prijavljivali timovi od četiri člana, s nama su sudjelovali i naši kolege Marko Čubrić te Bruno Petković. Pripreme su bile izuzetno zabavne - otkriva nam Roko, a Niko kaže da bi prijavili i ove godine, ali zbog godina više ne mogu.

Nastavnici mogu prijaviti učenike za natjecanje do 14. ožujka 2019. u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.

Kviz je privukao 262 prijave iz 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj

 

Osim 45 prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina te Vukovara.

Gimnazijalci kažu kako je nacionalno natjecanje bilo mnogo lakše po sadržaju od finala u Bruxellesu. Presuđivala je, ističu, brzina u igri. Timovi su odgovarali na pitanja iz područja financijske pismenosti, a teme su bile štednja, ulaganja, inflacija, krediti, složene kamatne stope i digitalna sigurnost.

- Na ta se pitanja odgovara i u Bruxellesu, no složenija su i presuđuje znanje, ne toliko brzina. Recimo, zbunilo nas je pitanje spada li u dug dionica ili kad ti mama posudi novac - smiju se Roko i Niko, koji su u Bruxellesu stekli zanimljiva iskustva, dobro se zabavili i upoznali vršnjake iz drugih zemalja.

Lani su se natjecanja održala tijekom ožujka i travnja, a sudjelovalo je više od 41.000 učenika u Europi.

Kvizove potražite na web-stranici www.hub.hr a isprobati ih mogu svi

Hrvatska udruga banaka lani je provela istraživanje na temu zastupljenosti financija u obrazovanju te financijskoj pismenosti mladih. U istraživanju je sudjelovalo više od 100 nastavnika čiji su učenici sudjelovali na nacionalnom natjecanju kviza znanja o novcu.

Čak 86 posto nastavnika je potvrdilo kako je “Europski kviz o novcu” potaknuo učenike na informiranje o temama iz područja financijske pismenosti te njih 82,3 posto smatra kako učenici koji su se pripremali za natjecanje imaju veće znanje iz područja financija od ostalih učenika.

Suvremene online metode i natjecanja motiviraju učenike na educiranje o temama koje su važne za njihov život, što je potvrdilo čak 90,7 posto nastavnika.

Velika većina profesora (79,4 posto) mišljenja je da nedostaje tema iz područja financijske pismenosti u obrazovnom sustavu.

Kao velik problem, 72,9 posto profesora ističe loše znanje o  osobnim financijama među mladima općenito, iako su im ta znanja neophodna za kvalitetan suvremeni život.

A kao pripremu za natjecanje udruge banaka su napravile kvizove za vježbu. Kvizovi su zamišljeni kao pomoć učenicima u provjeri njihovog znanja iz područja financijske pismenosti. Profesori mogu i dalje koristiti Kahoot! kvizove kao zanimljiv sadržaj u nastavi te na taj način popularizirati temu financijske pismenosti među mladima.

Nacionalni kviz održat će se 20. ožujka, a pobjednici će sudjelovati na natjecanju u Bruxellesu u 7. svibnja

‘Očekujemo veliki odaziv škola’
Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad prije, ali nažalost ono i dalje nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Lani smo prvi put organizirali kviz o novcu te na temelju velikog odaziva učenika diljem Hrvatske možemo zaključiti da postoji interes za obrazovanje na ovom području. Potrebno je uz suvremene metode pronaći prikladan način za edukaciju učenika te ih motivirati za nova znanja. Kako su pripreme za kviz zabavne i jednostavne, očekujemo veliki odaziv nastavnika i učenika, kaže povodom početka prijava direktor HUB-a Zdenko Adrović.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto