Obavijesti

Tech

Komentari 5

Primamljiva ponuda vjerojatno nije prava: Ne vjerujte svemu...

Primamljiva ponuda vjerojatno nije prava: Ne vjerujte svemu...
1

SIGURNOST Prevara građana, uznemiravanja i neželjenih poruka je sve više. Lani su bila 684 računalna incidenta, a ove godine ih je u prvih devet mjeseci bilo 804

VIDEO

Ponudu o povoljnom kretitu “Bank Atlantique” iz Francuske žena iz Ivanca dobila je na e-mail. Odgovorila im je da ga želi pa su joj poslali ugovor “suda u Togu” koji je potpisala i vratila.

Uplatila im je više tisuća kuna za toškove. Kad je shvatila da kredita nema, prevaru je prijavila policiji.

- Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prevara je neodgovaranje, ignoriranje i brisanje sumnjivih poruka. Savjetujemo redovito mijenjanje šifre i ažuriranje antivirusnih alata - napominju iz varaždinske policije nakon ove nedavne prevare.

O sigurnosti na internetu pitali smo Nacionali CERT, stručnjake za rješavanje računalno-sigurnosnih incidenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Najčešće online prijevare i 9 savjeta kako ih se može izbjeći
Najčešće online prijevare i 9 savjeta kako ih se može izbjeći

Kampanja veliki naivci 

Nacionalni CERT je u veljači ove godine pokrenuo kampanju osvještavanja o važnosti odgovornog korištenja interneta “Veliki hrvatski naivci”. Na njihovoj stranici cert.hr može se pronaći niz edukativnih materijala koji su prilagođeni svim korisnicima, a novosti iz svijeta kibernetičke sigurnosti može se pronaći i na njihovim Facebook i Twitter profilima. U listopadu obilježavaju Europski mjesec kibernetičke sigurnosti.

Prevara građana, uznemiravanja i neželjenih poruka je sve više. Lani su bila 684 računalna incidenta, a ove godine ih je u prvih devet mjeseci bilo 804. Od toga je više od 80 bilo poruka naziva hoax. One su neistinite i poslane kako bi nekoga zastrašili ili dezinformirali, na primjer traže novac jer tvrde da su “zarazili” računalo i doznali nečije podatke. Ove godine bilo je i puno lažnih nagradnih igara u kojima su prevaranti “dobitnike” tražili da im pošalju fotografije svoje osobne iskaznice jer će jedino tako moći “preuzeti nagradu”.

Ažurirati zaštitu 

- Uvijek se treba zapitati bi li nekome nepoznatome na cesti dali svoje podatke. Sigurno ne bi. Pa zašto to onda rade na internetu? Osim toga, mnogi nisu svjesni da sve što objave na internetu tamo ostaje trajno - upozoravaju u CERT-u.

Zlonamjerni korisnici pokušavaju prevariti ostale kako bi dobili povjerljive ili osobne podatke, ukrali novac ili na uređaj pokušavaju poslati zlonamjerni sadržaj koji može biti i u datotekama koje smatramo da su sigurne, u dokumentima poput pdf-a, docx-a...

Internetska džungla: Kako se zaštititi od hakerskih napada
Internetska džungla: Kako se zaštititi od hakerskih napada

- Kako bi se zaštitili, redovito treba ažurirati sve aplikacije koje dolaze u kontakt s tim datotekama koje preuzimamo. Tako će se na vrijeme ažurirati sigurnosne ‘zakrpe’ njihovih proizvođača - napominju u CERT-u.

No za dio problema često su krivi sami korisnici kad brzopleto, u mailu nepoznatog pošiljatelja otvaraju poveznice koje mogu biti zlonamjerne.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

13:09
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle