Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Primamljiva ponuda vjerojatno nije prava: Ne vjerujte svemu...

None Foto: Dreamstime

SIGURNOST Prevara građana, uznemiravanja i neželjenih poruka je sve više. Lani su bila 684 računalna incidenta, a ove godine ih je u prvih devet mjeseci bilo 804

Ponudu o povoljnom kretitu “Bank Atlantique” iz Francuske žena iz Ivanca dobila je na e-mail. Odgovorila im je da ga želi pa su joj poslali ugovor “suda u Togu” koji je potpisala i vratila.

Uplatila im je više tisuća kuna za toškove. Kad je shvatila da kredita nema, prevaru je prijavila policiji.

- Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prevara je neodgovaranje, ignoriranje i brisanje sumnjivih poruka. Savjetujemo redovito mijenjanje šifre i ažuriranje antivirusnih alata - napominju iz varaždinske policije nakon ove nedavne prevare.

O sigurnosti na internetu pitali smo Nacionali CERT, stručnjake za rješavanje računalno-sigurnosnih incidenata.

NE KLIKAJTE PREBRZO Najčešće online prijevare i 9 savjeta kako ih se može izbjeći

Kampanja veliki naivci 

Nacionalni CERT je u veljači ove godine pokrenuo kampanju osvještavanja o važnosti odgovornog korištenja interneta “Veliki hrvatski naivci”. Na njihovoj stranici cert.hr može se pronaći niz edukativnih materijala koji su prilagođeni svim korisnicima, a novosti iz svijeta kibernetičke sigurnosti može se pronaći i na njihovim Facebook i Twitter profilima. U listopadu obilježavaju Europski mjesec kibernetičke sigurnosti.

Prevara građana, uznemiravanja i neželjenih poruka je sve više. Lani su bila 684 računalna incidenta, a ove godine ih je u prvih devet mjeseci bilo 804. Od toga je više od 80 bilo poruka naziva hoax. One su neistinite i poslane kako bi nekoga zastrašili ili dezinformirali, na primjer traže novac jer tvrde da su “zarazili” računalo i doznali nečije podatke. Ove godine bilo je i puno lažnih nagradnih igara u kojima su prevaranti “dobitnike” tražili da im pošalju fotografije svoje osobne iskaznice jer će jedino tako moći “preuzeti nagradu”.

Ažurirati zaštitu 

- Uvijek se treba zapitati bi li nekome nepoznatome na cesti dali svoje podatke. Sigurno ne bi. Pa zašto to onda rade na internetu? Osim toga, mnogi nisu svjesni da sve što objave na internetu tamo ostaje trajno - upozoravaju u CERT-u.

Zlonamjerni korisnici pokušavaju prevariti ostale kako bi dobili povjerljive ili osobne podatke, ukrali novac ili na uređaj pokušavaju poslati zlonamjerni sadržaj koji može biti i u datotekama koje smatramo da su sigurne, u dokumentima poput pdf-a, docx-a...

SIGURNI ONLINE Internetska džungla: Kako se zaštititi od hakerskih napada

- Kako bi se zaštitili, redovito treba ažurirati sve aplikacije koje dolaze u kontakt s tim datotekama koje preuzimamo. Tako će se na vrijeme ažurirati sigurnosne ‘zakrpe’ njihovih proizvođača - napominju u CERT-u.

No za dio problema često su krivi sami korisnici kad brzopleto, u mailu nepoznatog pošiljatelja otvaraju poveznice koje mogu biti zlonamjerne.

Pogledajte video

Komentari (5)
  • Stvarno ima puno naivnih ljudi. Nego, evo ja taman u pošti da uplatim 50 eura troškova dostave pa će mi nigerijski princ poslati 100 milijuna eura na prepaid kartici. Tako su bili uljudni da su odlučili i pokrit 50% troškova dostave. Svaka čast!

    14. 10. 2019,   22:52
  • Zar ne postoji neka institucija koja hvata takve lopove?Onda je bolje da ništa ne poduzimati na nagradne igre jer preko interneta vam neće nitko badava dati nagradu.Sve je to prevara i ovi kaj nude jeftiniju robu preko on line ne vrijedi ni 3 pišljiva boba.

    14. 10. 2019,   22:48