Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pripreme za školu: Prva slova učimo dok radimo male novine

Pripreme za školu: Prva slova učimo dok radimo male novine
4

Projekt vrtićkih novina: Predškolci u privatnom vrtiću ‘Dječja igra’ na zagrebačkim Vrbanima na kreativan način uče predčitalačke i komunikacijske vještine

VIDEO

Mia je izrađivala naslovnicu, Zaria i Lorena pisale su tekstove, a Ema, Dora, Ana i Lana crtale su o temi različitosti. Tako smo zatekli atmosferu male novinarske redakcije u zagrebačkom Dječjem vrtiću Dječja igra.

Odgojiteljica Martina Valenta (32) lani je pokrenula projekt vrtićkih novina u predškolskoj skupini ovog privatnog dječjeg vrtića. Uz potporu ravnateljice i stručne službe, sa šestogodišnjacima radi na razvoju predčitalačkih vještina na sasvim novi način.

- Pisali smo o predstavi i ovo su fotografije, kao u pravim novinama! Ovdje ja sjedim, a ovdje moje prijateljice - kaže bez straha predškolka Ema.

- A prošli tjedan smo u novinama napisali sve što ćemo raditi u veljači i ja sam nacrtala vas, novinare, koji ste nas posjetili - pokazuje Zaria vrlo pravilna slova i vesele dječje crteže. Vrtićke novine, pojašnjavaju nam Martina i njezina grupa, rade jednom tjedno, baš kao u pravoj redakciji.

Na “kolegiju” dogovore neku temu kojom se bave taj tjedan kroz druge vrtićke programe, kao i različite interese djece - o različitostima, zdravoj prehrani, predstavama koje gledaju, a potom u sljedeća dva sata ispune naslovnicu i sadržaj novina. Onda teta Martina sve plastificira i poveže te novine izlože.

- Novine su im svima bliske, a nama je važno razvijanje osjećaja za slova, izgovor i povezivanje u riječi - kaže Martina.

Upravo je godina pred upis u školu, kaže pedagoginja u vrtiću Sanja Kolarić Piplica, često najstresnija upravo roditeljima.

'Je li moje dijete spremno za upis u školu?' i 'Kad započinjete s pripremom za školu?' najčešće su postavljena pitanja odgojiteljima i stručnom timu vrtića.

- Kad bismo izdvajali karakteristike djeteta koje smatramo spremnim za polazak u školu, na našoj listi prioriteta našli bi se: samopouzdanje, samostalnost, motivacija, ustrajnost, suradnja, samokontrola, radoznalost, empatija, suosjećanje itd.

Tijekom izrade novina djeca imaju priliku učiti jedni od drugih kroz dogovore i rasprave (tzv. suradničko učenje), izražavati ideje i osjećaje prilikom osmišljavanja sadržaja novina te osvijestiti mogućnosti koje vještina pisanja nosi - ističe Sanja Kolarić Piplica.

Razveselili su svoje kolege iz 24 sata

Smijeh i graja vesele dječje grupe uljepšali su petak i novinarima, grafičarima, snimateljima te urednicima redakcije 24sata.

Novinarska vrtićka skupina na poziv svojih velikih kolega provjerila je iz prve ruke kako nastaju novine za njihove mame, tate, bake i djedove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto