Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripremite se: Stiže pomrčina 'krvavog vučjeg Supermjeseca'

None Foto: Reuters

U noći na 21. siječnja vidjet će se potpuna pomrčina Mjeseca, a najbolji pogled imat će sa američkog kontinenta, odakle i dolazi ovaj opaki naziv. No što je zapravo - krvavi vučji Supermjesec

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. siječnja uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih poklapanja i zahvaljujući folkloru dobila i naziv "krvavi vučji Supermjesec".

Naime, Zemljina sjena proći će preko površine Mjeseca i dati mu crvenkasti sjaj, zbog čega se takav Mjesec često naziva i "krvavim". 

Ovo će inače biti posljednja potpuna pomrčina Mjeseca do 2021. godine, a poklapa se i sa punim Mjesecom zbog čega se naziva i "Supermjesecom" kad nam se on prividno čini nešto većim i sjajnijim na noćnome nebu. 

Kao što ni "Supermjesec" nema veze s astronomijom, tako ni naziv "vučji" ne dolazi iz astronomije već iz indijanskog folklora. Označavao je prvi puni Mjesec u godini koji se javljao u dijelu godine kad su vukovi zavijali izvan sela.

- U SAD-u će biti lijepo vidljivo, a kod nas će se vidjeti u 6 ujutro kad već sviće - rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan. Naglašava kako ovakvi nazivi za puni Mjesec nemaju nikakve veze s astronomijom, jer je pun Mjesec uvijek isti i ne može se golim okom vidjeti razlika. 

Komentari (61)
  • sjećam se živo noći 16.09.1991. i izgleda mjeseca. Većina nas žena i djece iz mjesta pobjegla u šumu u kamenjar, skrivamo se u borovima i u bunjama a iznad nas pun mjesec kao preliven krvlju,puno bliži zemlji nego inače (vizualno). Uz sav onaj strah i taj mjesec nam je izgledao zastrašujuće i znakovito

    10. 1. 2019,   14:07
  • Ako je Zemlja ravna ploča kako je ovo moguće? Hmmm... 😂

    10. 1. 2019,   15:04
  • krvavi mjesec i slika iz vatikana ....

    10. 1. 2019,   15:07