Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripremite se: U srijedu kreću novi poticaji za električne aute

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Fond je u prvom krugu poticaja za građane nakon samo dan i pol zatvorio natječaj zbog ogromnog broja prijava. Sada se očekuje sličan interes i za tvrtke kojima se nudi 13 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će u srijedu, 20. lipnja, novi javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila, ovoga puta namijenjen tvrtkama, obrtnicima i jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, kojima će na raspolaganju biti 13 milijuna kuna poticaja, priopćeno je u petak iz Fonda.

Na internetskim stranicama Fonda objavljene su osnovne informacije o pozivu te prijavni obrazac, kako bi se svi zainteresirani mogli pripremiti za podnošenje zahtjeva.

STIGLO PREKO 1000 PRIJAVA Zatvorili natječaj: Navala na poticaje za kupnju eko vozila

"Građani su pokazali ogromni interes za električna vozila te je 12 milijuna kuna poticaja iskorišteno u samo par sati od objave. Upravo zato očekujemo veliki interes tvrtki i jedinica lokalne samouprave za novi javni poziv po kojem će korisnicima biti na raspolaganju 13 milijuna kuna", rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Foto: Hrvatski Telekom

Osim za električne bicikle i osobna vozila te vozila L kategorije, poticaji će se moći dobiti i za putnička te teretna vozila kategorija M1–M3, N1-N3, koja će kao pogonsku tehnologiju također moći imati stlačeni prirodni plin (SPP) ili ukapljeni prirodni plin (UPP), kaže Ponoš.

NIJE BILO NOVCA ZA SVE Poticaji su hit: Na ceste stiže više od 400 novih eko vozila

Iznos poticaja bit će do 40 posto cijene vozila pa će se tako za nabavu od pet do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin.

Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna. Nabavljati se može jedno ili više vozila, ali neovisno o kombinaciji koju odaberu korisnici će maksimalno moći dobiti do 400 tisuća kuna, ističu u Fondu.

KOD TOWERA Kroz Rijeku lakše na struju: Dobili su prvu brzu punionicu

Fond do kraja godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa, najavio je Ponoš pojasnivši kako je sljedeći javni poziv biti onaj za sufinanciranje postavljanja punionica za električna vozila. Njegova objava se očekuje u prvoj polovici srpnja.

Komentari (51)
  • Uzalud.Tko ce vama vozit te elektricne aute kad svi isele?Bolje da ulozite u ljubav i postovanje bliznjeg nego u vozila.Nema u vama humanosti niti bilo cega konkretnog.

    15. 6. 2018,   17:01
  • Sotona radi po principu mrkve i batine.Prvo vam da mrkve (elek automobile) pa kad se navucete na to (ko narkoman na iglu) poslje sljede razno razni porezi i nameti (batina).Ako neces platit ode sve na bubanj.Pa kako uopce netko iz naroda moze mislit da vam ovi na vlasti zele dobro?

    15. 6. 2018,   17:04
  • Još jedna mjera da bi bogataši uštedjeli koju kunu, poticaji se dijele na način da kupiš električni auto po punoj cijeni kojeg u HR nema za ispod 200 000kn i onda se tek možeš prijaviti za povrat dijela love. Nekako se slijedim logikom ako već imaš te novce za kupit auto po toj cijeni, ni ne trebaju ti poticaji jer očito dobro stojiš, znači rajo draga, suđeni su vam dizelaši iz okolnih zemalja

    15. 6. 2018,   21:04