Obavijesti

Tech

Komentari 20

Priznao je FBI-ju: 'Ovako sam hakirao zrakoplove, i to u letu'

Priznao je FBI-ju: 'Ovako sam hakirao zrakoplove, i to u letu'
1

Nakon što je upao u zrakoplovni sustav preko računala, izmijenio je računalne kodove što mu je omogućilo da se "poigra" letjelicom, odnosno da leti u stranu

VIDEO

Stručnjak za računalnu sigurnost tijekom leta je hakirao avion u kojem se nalazio. Učinio je to preko sustava za zabavu koji putnicima omogućuje da tijekom dugih letova gledaju filmove, igraju igrice ili slušaju glazbu. Nakon što je provalio u sustav aviona, učinio je da avion nakratko leti bočno.

Chris Roberts FBI-ju je rekao da je hakirao zrakoplove 15-20 puta. Prvi put završio je u vijestima u travnju kada su ga vlasti obavijestile da ne može letjeti kompanijom United Airlines jer je tvitao o svojim sposobnostima hakiranja zrakoplova.

Istražni nalog opisuje da je učinio upravo to. Prema dokumentima koje je FBI objavio, tijekom razgovora 13. veljače, Roberts je rekao agentima da je hakirao sustav za zabavu na Boeingu 737, 757 te Airbusu A-320 i to 15-20 puta. Nalog opisuje kako je Roberts pronašao elektroničku kutiju ispod sjedala koja je spojena sa sustavom za zabavu. Zatim bi spojio kabel na kutiju i svoje računalo te je svojim računalom upao u zrakoplovni sustav koristeći početne lozinke i korisnička imena, prenosi USA Today.

Nakon što je upao u zrakoplovni sustav, izmijenio je računalne kodove što mu je omogućilo da se "poigra" letjelicom, odnosno okrene je u stranu. Roberts je dobro poznat i cijenjen stručnjak za računalnu sigurnost. Rekao je FBI-ju da je svojim hakiranjem zapravo prikupljao informacije jer želi da se poprave propusti avionskih sustava. Također, izjavio je kako shvaća da je prekršio zakon te da više neće hakirati zrakoplovne sustave. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sredinom travnja, Roberts je letio Unitedom iz Denvera u Chicago. Tijekom leta, tvitao je o mogućnostima hakiranja zrakoplovnog sustava. FBI je poslao svoje agente da pregledaju avion te su ispod sjedala na kojem je sjedio Roberts pronašli dokaze oštećenja i diranja elektroničke kutije. Roberts je završio na ispitivanju te mu je FBI zaplijenio računalnu opremu, no nije optužen za prekršaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle