Obavijesti

Tech

Komentari 5

Procvat virtualne stvarnosti u 2015. najavili su ovi uređaji

Procvat virtualne stvarnosti u 2015. najavili su ovi uređaji
7

Sljedeća godina trebala bi nam donijeti pravi uzlet za virtualnu stvarnost, no već je ova donijela mnoge nove uređaje i tehnologije koji će sve više napredovati

VIDEO

Iako se uređaji za virtualnu stvarnost još ne mogu naći na svakom koraku, 2015. je bila velika godina za tu industriju. Predstavljeni su novi uređaji, a tvrtke su radile na tehnologijama koje će virtualnu stvarnost učiniti dostupnom svima. Tijekom godine investitori su 'ulijevali' novac u tvrtke koje rade na takvim tehnologijama, a mnogi su po prvi put iskusili virtualnu stvarnost.

Donosimo vam pregled 6 najvažnijih događaja u industriji virtualne stvarnosti.

Gear VR

Samsung i Oculus nedavno su predstavili najnoviji model uređaja Gear VR s nizom novih mogućnosti za mobilno iskustvo virtualne stvarnosti. Gear VR je radi s dodatnim modelima pametnih telefona, uključujući Galaxy S6 Edge+, S6 i S6 Edge, uz pomoć čijih AMOLED zaslona vas prebacuje u virtualnu stvarnost. Suradnja Samsunga i Oculusa rezultirala je stvaranjem novog, redefiniranog Gear VR uređaja s velikim brojem novih mogućnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Samsung


Cijena uređaja Gear VR je 799 kuna i dostupan je u Vip ponudi, a ako niste dosad imali priliku isprobati virtualnu stvarnost, sada to možete učiniti u pojedinim Vip centrima u Zagrebu (Gajeva, Avenue Mall, Arena Centar), Osijeku (Portanova), Sisku (Rimska 6), Zadru (Obala kneza Branimira 6b), Varaždinu (Korzo) i Splitu (City Center One).

HTC Vive 

HTC je predstavio HTC Vive, uređaj za virtualnu stvarnost razvijenu u suradnji s poznatim izdavačem video igara, Valveom. Jedna od glavnih značajki HTC Vivea je da se krećete uokolo, odnosno unutar virtualne stvarnosti umjesto da sjedite u stolcu i gledate stvari oko vas. Vive vam dopušta da istražujete i sudjelujete u virtualnom svijetu. 

HTC

Osim što ima vrlo dobar sustav za praćenje položaja, HTC Vive ima i OLED ekran rezolucije 2160x1200 piksela, odnosno 1080x1200 po oku uz osvježenje od 90 Hz. To znači da Vive ima višu rezoluciju od većine televizora koje danas imamo u svojim dnevnim sobama. 

Najavljeno je da će se Vive naći na tržištu u travnju sljedeće godine.

Oculus Rift

Oculus je možda prvo čega se sjetite kada netko spomene virtualnu stvarnost. Njihov uređaj Oculus Rift dugo se čeka, no iz tvrtke su više puta napomenuli kako žele da njihov proizvod bude dobar, a ne da se što prije nađe na tržištu. Facebook je 2014. godine kupio Oculus VR za dvije milijarde dolara, a Mark Zuckerberg je izjavio kako planiraju proširiti prednost Oculusa na područja koja uključuju komunikaciju, medije, edukaciju i zabavu

OculusVR

Uređaj ima OLED ekran, zvučnik iznad svakog uha te se mora fizički spojiti s moćnim računalom. Tu su i senzori koji prate kretanje korisnika, a kontroleri omogućuju pomicanje objekata u virtualnoj stvarnosti.

Iako tvrtka nije odredila određeni datum plasiranja ovog uređaja na tržište, to bi trebalo biti u prvom tromjesečju 2016. godine

HoloLens

Microsoft je u siječnju predstavio HoloLens, impresivni uređaj virtualne stvarnosti. HoloLens izgleda puno elegantnije od Oculus Rifta, no sada su iz Microsofta najavili da će mu i cijena biti jednako 'impresivna'... HoloLens bi u verziji za developere trebao doći na tržište u prvoj polovici 2016. godine, a cijena će mu biti vrtoglavih 3.000 dolara, nešto više nego što se očekivalo. 

Microsoft

HoloLens je potpuno bežičan uređaj i radi uz pomoć operativnog sustava Windows 10 te se jednostavno povezuje s mobitelom ili računalom. Korisnici ovaj uređaj nose kao svojevrsne naočale koje projiciraju 3D slike, a za interakciju s njima koriste pokrete ruke. 

Jump VR

Google je lansirao novu vrstu kamere za snimanje videa u virtualnoj stvarnosti. Jump uključuje 16 kamera poredanih u krug što omogućuje snimanje iz različitih perspektiva. Softver zatim pretvara snimke u 3D video. 

GoPro

GoPro je ovaj uređaj počeo i prodavati za vrtoglavih 15.000 dolara, no cijena ne treba čuditi s obzirom na to da uređaj između ostalog uključuje 16 GoPro kamera.

Google Cardboard

Googleov kartonski uređaj za virtualnu stvarnost omogućuje svima da na jednostavan, zabavan i jeftin način iskuse virtualnu stvarnost. 

Google

U studenom ove godine New York Times je poslao više od milijun primjeraka ovog uređaja na adrese svojih pretplatnika. Iako je Google Cardboard na tržištu od 2014. godine, ovaj potez je izuzetan doživljaj virtualne stvarnosti donio u mnoge domove. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle